pondělí 17. února 2014

Smuteční setkání v Dráždanech


Ve středu 12. února se uskutečnil v Drážďanech, Saském hlavním městě, tradiční vzpomínkový pochod, takzvaný "Gedenkmarsch". Pochod k uctění památky statisícům zavražděným spojeneckými bombami pořádají již několik let  místní nacionalisté a účastní se ho například i pamětníci únorových dnů roku 1945.


Tento ročník byl specifický v tom, že datum akce bylo na poslední chvíli změněno a pochod se konal o den dříve. K tomuto kroku pořadatelé přistoupili pod tlakem minulých let, kdy akce narušovala anarchistická mládež a z toho vyplývající policejní obstrukce komplikovaly průběh vzpomínkového pochodu, který se buďto vůbec nekonal, nebo byla jeho trasa redukována. Již na místě, odkud měl průvod vycházet, bylo tedy znát, že účastníků bude méně než v minulých letech. Ovšem i přes náhlou změnu termínu se v blízkosti zemského parlamentu shromáždilo na 500 lidí! Na stejném náměstí se pak seskupila asi dvoustovka levicových extremistů a různých květinových dětí, kteří svoji pomatenost dokazovali zpíváním oslavných popěvků o spojeneckém bombardování. Bylo nám líto seniorů, kteří se slzami v očích a kroutíc hlavami museli sledovat tohle zdegenerované publikum. 



Průvod se vydal na cestu centrem Drážďan krátce po devatenácté hodině a za zvuku klasické hudby z doprovodného vozidla pomalu zamířil až k pomníku “ženy v troskách" u Drážďanské Nové radnice. Tam účastníci položili svíčky a drželi minutu ticha. Pak se všichni pustili na další cestu, tentokrát k hlavnímu vlakovému nádraží. Atmosféru večera dokreslovali i aktivisté nesoucí zapálené svíčky a pochodně. Když několik set metrů dlouhý průvod dorazil k nádraží, bylo už něco po jednadvacáté hodině. Zde byla naplánovaná projevová část a pořadatelé promítali dobová tématická videa a na konci celé akce zazněla německá státní hymna. 


Pořadatelé hodnotili letošní ročník, kterého se mimo jiné účastnili zástupci například z Norska, kladně ve všech směrech! Vzpomínkový pochod proběhl důstojně, bez jakéhokoliv nevhodného narušování - hlavní cíl pořadatelů byl splněn!