středa 14. listopadu 2012

Reportáž z Pochodu nezávislosti ve Varšavě (aktualizováno - přidány další videa)


11. listopadu se uskutečnila, stejně jako minulý rok, společná akce polských pro-národních sil s názvem "Marsz Niepodleglosci". Akci, která minulý rok skončila prudkými střety s policií a anarchisty, předcházela mohutná mobilizace. Letáky a samolepky zvoucí na akci byly k vidění v každém městě, na každé ulici, na mnoha stadionech a akce dostala také podporu na kulturní frontě, hlavně od vlastenecky orientovaných hudebníků. Podporu vyjádřil také odborový svaz Solidarita a mnoho studetských výborů z polských univerzit. Celá kampaň byla koncipována jasně - s mottem "Získáme Polsko" se rozběhla jedna z největších protisystémových akcí v Evropě.



Ani protivníci však nelenili. Anarchisté a antifašisté, po minulém početním fiasku a neschopnosti ubránit se bojůvkám polských hools, změnili taktiku a odstoupili od možnosti průvod blokovat. Tím prakticky ztratili možnost běh událostí jakkoli ovlivnit a přes poměrně silnou mobilizaci se jich na demonstraci proti fašismu sešlo okolo sedmi stovek. Nacionalisté s nimi prakticky nepřišli do kontaktu a tak kromě drobných potyček a několika spálených černo-rudých vlajek nebylo ve městě vůbec znát, že probíhá nějaká protidemonstrace. Anarchisté se jako dítě matčiny sukně drželi policejních kordonů a včas zmizeli z města. Němečtí soudruzi si tentokrát raději vybrali snažší zablokování pochodu NPD, než nejistou cestu do Varšavy plnou nepříjemných vzpomínek.



Jinak to však bylo s policií. Ta se rozhodla, po minulém výprasku, co nejvíce účastníkům akce znepříjemnit jejich činnost. Před akcí proběhla v Polsku klasická razie s domovními prohlídkami tak, jak ji známe z ČR, která se týkala organizátorů akce. Taktéž policie začala známým nacionalistům rozdávat předvolání na 11. listopad, ačkoli byl státní svátek. Díky intervenci policie bylo zrušeno nezpočet organizovaných zájezdů na Marsz. Tyto ústrky a šikana ze strany systémových bezpečnostních složek hromadily v účastnících Marsze nenávist, která se měla brzy naplno projevit.



Složení účastníků akce bylo velmi různorodé. Akci si vzaly na starost ONR a MW, organizace s národně konzervativním programem. Podpora se jim ale dostala od odborářů, autonomních nacionalistů, fotbalových ultras, národních socialistů a dalších občanských sdružení. Pozoruhodná názorová směsice účastníků nebyla vůbec na škodu, všechny spojil odpor proti evropské servilitě polské vlády, proti zhoršující se životní úrovni a bídě a proti rozkladu tradičních evropských hodnot. Počet účastníků se vyšplhal k šedesáti tisícům lidí (některé zpravodajské servery uvádějí číslo okolo 100 000 účastníků), militanti tvořili jen přibližně desetinu tohoto počtu, většinu účastníků tvořili normální lidé, rodiny s dětmi a důchodci. Akce měla taktéž silnou mezinárodní podporu. Zmínit musíme masivní podporu Maďarů, další delegace přijely z Čech, Slovenska, Itálie, Španělska, Ukrajiny a Běloruska, Řecka a dalších zemí.



V den akce bylo okolí Varšavy neprodyšně uzavřeno policejními jednotkami. Policie několik skupin zatkla ještě před začátkem akce a podle informací organizátorů měla jasnou politickou objednávku - překazit celou akci. Přesto však většina účastníků bez problémů do Varšavy dorazila. Na srazu, kde se scházejí nacionalisté a ultras, je kolem jedné hodiny již kolem 1500 lidí. Pokus policie tuto skupinu izolovat končí fiaskem a nastávají první střety. Na hlavy poskoků systému letí vše, co je po ruce. Celý dav se bez problémů dostává do centra Varšavy, kde se spojuje se zbytkem radikálů i ostatních účastníků Marsze. Ještě během formování průvodu policie zatýká jednoho z ultras, následuje jeho vysvobození a několikeré rozehnání policejních jednotek. Tyto potyčky probíhají hlavně okolo nádraží a vyplouvá při nich přesně ta nenávist, kterou policie zasela v lidech během své kampaně před akcí.


Po zformování průvodu přichází asi nejvážnější situace dne. V nepřehledné situaci na čele průvodu, podle některých informací způsobené policejními provokatéry, vzniká doslova pouliční bitva. Důvod, proč policie průvod zastavila, do této chvíle neznáme, výsledkem této situace je velmi ostrý střet, který na mnoha místech přináší zraněné na obou stranách. Na policisty letí dlažební kostky, pyrotechnika a vše, co je po ruce. Ti odpovídají slzným plynem a střelbou gumovými projektily. Policie situaci nezvládá a ani střelbou se nedaří demonstranty uklidnit. Proto sahá k ostrému řešení - celé náměstí doslova zamoří slzným plynem. Zasaženy jsou tisíce lidí a vzniklá patová situace - vyústí nakonec v ústup policie a pokračování průvodu. Ten se přesouvá pod pomník Romana Dmowského a zde okolo sedmé hodiny celá akce končí.


Podobná manifestace nemá v Evropě obdoby. Příznivci jednoduchých řešení si vystačí s ocejchováním akce a la "defilé neonacistických chuligánů", přemýšlivý člověk však vidí, že desetitisíce nespokojených lidí v ulicích jsou znamením krize současného hodnotového systému v celé Evropě. Akce byla tak jako loni podpořena českými nacionalisty, kteří tentokrát v počtu pěti desítek aktivně podpořili své polské kamarády. Tímto děkujeme AN Varšava za pozvání a pohoštění!

Videa:









Marsz Patriotów 11 listopada Wrocław
Ve stejný den se konala obdobná akce i v polské Wroclawy. Akce se dle dostupných údajů účastnilo okolo 10tis. lidí.







Uczestnicy marszu zaatakowali i pobili operatora TVP
Protesty v Polsku: Tisíce lidí, vodní děla a slzný plyn (VIDEO)
Warsaw police fire tear gas, brawl with nationalists in Independence Day clashes
KGP: 176 zatrzymanych po burdach w Warszawie
SLD chce delegalizacji ONR i Młodzieży Wszechpolskiej
Marsze, wieńce i burdy - 11 listopada w Warszawie [NAGRANIA WIDEO]
Marsz Niepodleglosci 2012
Marsz Niepodleglosci 2012 - Odzyskujemy Polske!