neděle 30. září 2012

Casapound ve znamení aktivismu


V desítkách italských měst vyšli studenti do ulic, aby se postavili za svojí vlastní budoucnost a proti asociálním reformám z dílny současné vlády.

Řím 26. září - manifestace, stávky, okupace, rychlé mobilizace. Ve více než 20 městech v celé Itálii (Řím, Bolzano, Turín, Boloň, Neapol, L´Aquila, Lecce, Palermo a mnoho dalších)proběhla akce studentské organizace Blocco Studentesco, která nesla příznačný název "Ne vládě baronů".


„Co Monti označil za "ztracenou generaci" - říká Rolando Mancini, národní koordinátor Blocco Studentesca - tato generace dnes chtěla ukázat, že není ochotna přijmout diktát nelegitimní vlády, který zničí poslední náznaky sociálního státu a bude znamenat ztrátu národní suverenity. Tyto věci jsou v zájmu italského lidu a zejména mladých lidí. To je důvod proč dnes "ztracená mládež" uskutečnila "útok na budoucnost", budoucnost kde nebude možná existence soukromých vysokých škol, vyhrazených je pro hrstku privilegovaných. Na budoucnost kde bude škola považována za sílu, kde ministři nebudou skákat jak chtějí banky, kde bude mládež rozhodovat o svém osudu na místo bandy starých politiků, kteří slouží mezinárodní finanční spekulaci.“ 
  
Okupace 
28. září - V Miláně zahájil Casapound okupaci obecní budovy, jenž měla být vydražen spekulaty za směšnou částku v aukci. Z této budovy vznikne sociální centrum a bydlení pro italské rodiny. Okupace začla v noci a již od svítání začalo čištění této budovy, aby v budoucnu mohla skutečně sloužit jako základna sociální spravedlnosti v této oblasti.


CasaPound Itálie má v Miláně kořeny již dlouho - pokračuje jeden z účastníků okupace - V posledních třech letech byla organizována konference, koncerty a kulturní akce, ze získaných prostředků jsme například podpořili kerenský lid, podpořili děti, poslali podporu lidem postiženým zemětřesení v oblasti Abruzzo a Emilia. Naše neustálá dobrovolnické práce je předpokladem pro další růst, proto je tento krok logický. CPI
tedy dnes otevírá nový prostor ve městě, a řídí se starostou, který se vždy prohlašoval, že je citlivý k otázce politiky podpory volného času a mládeže.