sobota 2. června 2012

Krátce z Itálie



Solidarita místo drahoty


1. duben  - Jedna z dalších akcích solidarity  se nesla v duchu hesla "Těstoviny zdarma místo vysokých cen". "Za touto akcí není žádný politický zájem, je to symbolické gesto, abychom protestovali proti situaci, kterou vytvořili bankéři a politici. Životní náklady nekontrolovatelně rostou, a situace mnohých lidí se zhoršuje. Toto protest sice nevyřeší situaci sociálně slabších, ale alespoň trochu jim pomůže. Za hodinu a půl jsme rozdali 100kg těstovin, vše co jsme měli. To dává dobrou představu o tom, jaká je situace mezi lidmi a že většina důchodců se potýká s vážnými ekonomickými problémy. A to jen díky absenci sociální politiky, která by alespoň podporovala ty nejvíce znevýhodněné. Nadále budeme pokračovat v distribuci chleba a těstovin." řekl vedoucí CP Terni.

Akce stejného rázu probíhala i v Umbrii. Takto okomentoval jeden z aktivistů jejich činnost : "Na městském trhu jsme rozdali 100kg těstovin. Jsme rádi, že můžeme pomoci alespoň takto. Tuto iniciativu pochválili převážně senioři. Vlivem finanční krize, kterou vyvolali bankéři se zdražuje základní zboží jako těstoviny, ovoce, chléb, zelenina. Budeme pokračovat v těchto akcích, třeba i v malém rozsahu a ke konkrétním lidem." Akce probíhala i na dalších místech.
______________________________________________________________

Proti chystané změně zákoníku práce
5. duben - V Itálii se jako u nás mění zákoník práce. A to tak, aby vyhovoval zaměstnavatelům, usnadnil propouštění, minimalizoval práva zaměstnanců a maximalizoval jejich povinnosti. Po celé Itálii, se v blízkosti výrobních závodů objevily v noci na 5. 4. asi ve čtyřiceti městech. Transparenty odsuzující reformu "článku 18" (kapitola italské pracovně-právní legislativy pozn. red.). Objevily se na stěnách, nadjezdech a před ředitelstvími průmyslu, pracovními centry a komerčními prostory měst a městeček - od severu k jihu země na protest proti reformě.

Na těchto transparentech byly k vidění hesla jako
Kapitola 18 : Vykořisťovaní pracovníci a spokojený trh
Kapitola 18 : Zaměstnanec bude otrokem
Kapitola 18 : Zaměstnanci žebráky a trh bude spokojen

Byly také rozdávány letáky na nichž stálo: "Cílem zákona je vytvořit podmínky italských pracovníků podobné těm jako mají zaměstnananci v zemích třetího světa. Zhoršením podmínek pracovníků však nepřinese nové investice v Itálii a rozhodně nezabrání firmám se přesídlit při hledání nízkonákladové výroby a práce. Nikdy nebudeme konkurovat zemím a pracovníkům třetího světa, kteří pracují za pár dolarů bez zabezpečení, bez plánů, bez ochraných prostředků, dokud nebudeme otroky sami sebe. Nevěříme v reformu, nevěříme že když bude propouštění snažší, že bude více práce jako v rozvojových zemích. Práce sama o sobě není známkou blahobytu, je jím ale její kvalita, bezpečnost a spravedlivá odměna. Cílem reformy není pomoci lidem, tedy vytvořit pracovní místa, ale vytvořit atraktivní zázemí pro mezinárodní spekulanty a vykořisťovatele, kterým se budou pracovníci s minimem práv hodit. Zaprodat se spekulantům není řešení problému, ale jen další státní dluh, který zavede národ do pasti mezinárodních věřitelů."
______________________________________________________________

Podpora kosovských srbů






20. dubna - 18 dobrovolníků, členů různých organizací včetně Solidarité Identités, neziskové organizace CPI podniklo již čtvrtou akci solidarity ve prospěch srbské menšiny v Kosovu. Jde o první misi do Kosova v tomto roce. Akce tohoto rázu již proběhly v minulém roce v dubnu, v srpnu a v prosinci předminulého roku. Jako vždy bylo vypraveno několik dodávek s nákladem - jednalo se o především o zdravotnický materiál, hračky pro děti, školní potřeby atd. V plánu bylo také zajistit dva elektrické generátory pro nemocnici v Silovu a pro školu Osojaně. Srbská menšina žijící v Kosovu ve skutečnosti trpí chronickým nedostatkem energie. Enklávy a vesnice, domy, školy, nemocnice jsou rukojmími albánských institucí, které spravují elektrickou energii. Zajištění energetické soběstačnosti je proto zásadní. V programu mise, která skončila 29. dubna bylo několik setkání, sportovních a kulturních akcí. Například první italsko-srbský basketbalový turnaj v Mitrovici.
______________________________________________________________

Sportem proti reformám







































22. dubna - Italská vláda Montiho se přesně jako ta Nečasova u nás rozhodla maximálně oškupat malého člověka. V Itálii výběr daní povádí společnost Equitalia, pověřená vládou. Nyní však chce vláda této společnosti podstatně rozšířit pravomoci - v rámci boje proti "daňovým únikům". Škrty a výběry daní samozřejmě nemíří a nemají mířit na viníky krize - na banky, korporace a velkokapitalisty. Ale na důchodce, zaměstnance, malé podnikatele a živnostníky. Budoucí pravomoci této společnosti daleko přesahují pravomoci "našich" exekutorů. Equitalia tak bude moci sama hospodařit s bankovním účtem dlužníka s jeho spořením atd. Již probíhající "efektivní výběr daní" dostává lidi do existenčních problémů, má za následek mnoho rozpadů rodin, ale i sebevražd z ekonomických důvodů. Za 4 roky Equitalia coby výběrčí daní zvýšila svůj zisk o 80% - na úkor obyčejných lidí. Společnost má ruce od krve. CasaPound zahájil kampaň proti této společnosti a proti pravomocem, které ji mají být uděleny.

Takže v každém větším městě jsou k vidění na frekventovaných místech petiční stánky, kde má každý občan možnost podepsat petici proti vládním návrhům a proti Equitalii. Na těchto stáncích jsou rovněž k dispozici informace o dalších návrzích CPI. Tato kampaň je však vedena různými kreativními způsoby, od již zmiňováných petičních stánků, přes výlep letáků až spontánní demonstrace. A nejen to! Naposledy o sobě dali aktivisté CasaPoundu vědět na severu Itálie návštěvou maratonu, běhu městem ulicemi v centru města Ascoli Piceno, v bílých trikách s nápisem na zádech "Utíkáme před Equitalií". Toto poselství okamžitě upoutalo pozornost televizních kamer, fotografů a ostaních účastníků maratonu.

"Přišli jsme využít maratonu, abychom připoměli problémy, které vytváří Equitalia výběrem daní a to způsoby, které dávají našim lidem nůž na krk. Nárust sebevražd v Itálii z ekonomických důvodů je následkem politiky prováděné mnoho let těmi, kteří nám vládnou. Proto jsme tady, aby byl náš hlas slyšet, abychom zpropagovali petici proti Equitalii a jejím metodám."

______________________________________________________________

28. dubna - Svobodu pro Zippa



Více o případu ZDE
______________________________________________________________

Petice

























































Od začátku roku téměř každý víkend bylo možné se na různých místech setkat s petičními stánky CPI, kde je možnost podepsat petici - ať už za sociální hypotéky, nebo proti Equitalii.

______________________________________________________________

Ekoakce



Pozadu nezůstala ani ekologická organizace CPI, La Foresta Che Avanza, jejíž aktivity jsou různorodé. Ať už jde o protesty proti vivisekci, podporu útůlků a zvířat nebo také úklid okolí.

______________________________________________________________

První máj trochu jinak

1. květen - Prvního máje na sebe upozornilo i odborové hnutí CasaPoundu. Namísto průvodů zvolili jiný druh akce. Kampaň s názvem "Zaměstnanec spáchal sebevraždu - štastný 1. květen." Přes 50 transparentů s tímto poselstvím bylo v různých městech umístěno před hřbitovy. Tato akce byla protestem proti vlně ekonomických sebevražd jenž podnítila liberální úřednická vláda Maria Montiho svými tzv. úspornými opatřeními a reformami, které se však dotýkají převážně obyčejných lidí namísto vysokopříjmových, kapitalistů, korporací a bank (tedy obdobně jako u nás).
Itálii skutečně zastihla nebývalá vlnou sebevražd mužů a žen vedených k zoufalství hospodářskou a sociální situaci v zemi. V "lepších" případech se snaží lidé rešit situaci sami, často však radikálním způsobem.

Velké daňové zátěže, vystěhování z domova, ztráta zaměstnání, není dne kdy by média nepřinesly další tragédie způsobené vládní politikou Montiho. Nejistota zaměstnání, deregulace, rušení veřejných služeb, snížení sociálně-právní ochrany zaměstnanců. To vše je v Itálii hrozivou realitou, která nás již brzy také čeká. Prvního května již není co slavit, ale naopak je třeba bojovat.
______________________________________________________________

Odbory CasaPoundu proti propouštění

19. května -  V Padově se konalo shromáždění na podporu zaměstnanců firmy Safilo, na obranu proti neplánovanému propouštění ohlášeným společností poté, co nedokázala obnovit dodávky pro společnost Armani (oděvní značka). Z tisícovky zaměstnanců má zůstat "možná" pětset.

V letáku, rozdávaném na akci se uvádí: "Proč firma příjímala pracovníky, když situaci, která nastala, její vedení předvídalo a vědělo o ní už dávno dopředu? Proč příjmala zaměstnance aniž by je upozornila na tuto skutečnost? Proč musí nést následky obyčejní pracovníci a ne vedení, které situaci způsobilo? (...) Jsme proti návrhu odborů, které jsou za zachování poloviny pracovních míst. Propouštění totiž nic neřeší. Zdůrazňujeme, že firma Safilo se podílí na různých státních projektech a jen kvuli této skutečnosti musí splnit to, k čemu se zavázala. Musí splnit závazky vůči státu, na základě kterých byla podporována." Návrhy na řešení situace odeslali odboráři B.L.U. na adresu vedení kraje.

______________________________________________________________

"Salamandři" pomáhají s následky zemětřesení











































































24. května - V rámci CPI funguje i civilní obrana, je to seskupení dobrovolníků, kteří pomáhají převážně s následky živelných pohrom. Uplatnili se například při odklízení následků záplav v minulém roce, či v odklízení sněhu na počátku tohoto roku.
V součastnosti Salamandři pomáhají na severu Itálie, v místech které zasáhlo zemětřesení. Pomoc probíhá na různých místech v těchto lokalitách, zpravidla však v oblastech, které jsou nejvíce postiženy.

Nutno podotknout, že skupina civilní obrany CPI byla na místě jako první z dobrovolníků vůbec, například v provinciích Ferrara a Modena. Materiální pomoc, která byla v prvních dnech poskytnuta, pochází z různých míst země "od Říma po Bolzano, přes Turín až Neapol" jak se uvádí na stránkách CPI.

Díky podpoře, která denně dochází, mohl CPI rozšířit pole své působnosti, tedy vyslat pomoc do dalších zasažených oblastí a otevřít další tábory. Například ve městech Finale Emilia, San Felice, a Bondeno, kde je v součastnosti lidem poskytnuta rozličná pomoc od odklízení škod, materiální pomoc až po poskytnutí zázemí apod.

"I přes těžkou situaci, která nastala, jsme rádi že jde vidět tolik solidarity. Vidíme kolem sebe tolik vůle k životu a touhu jít vpřed. Pomáhá prakticky každý. Každý chce pomoci. Doufáme, že se situaci podaří co nejdříve zvládnout, aby se lidé mohli vrátit do svých domovů." Komentuje situaci aktivista Salamandrů v rozhovoru pro rádio Bandiera Nera. 

V těchto oblastech vznikají stanová městečka, mnohá z nich zakládají samotní "salamandři", například v provincii Ferrara, Modena. "Nejdůležitější je poskytnout zázemí potřebným a pomoci jim" dodávají aktivisté. Mnoho lidí totiž před příchodem "Salamandrů" muselo spát před svými domovy.

Salamandři se ve velké míře podíleli na evakuaci zdravotního střediska se svými stopadesáti pacienty. Šlo především o starší lidi s Alzheimerovou chorobou a těžce tělesně postižené. "První jsme evakuovali ty nejpotřebnější - pacienty, poté zdravotnický personál včetně vybavení, do předem připravených prostor. Bohužel stav některých pacientů se zhoršil, někteří jsou zmatení. Snažíme se jim proto být na blízku, pomáhat jim a utěšovat je."

V součastnosti lze na 72 místech a okupacích CPI odevzdat potřebný materiál, žádány jsou zejména základních potřeby. Ve sběrných střediscích se lze přihlásit i jako dobrovolník. "Materiál bude zaslán do třech nejkrizovějších oblastí v regionu Emilia Romagna, následně okamžitě distribuován mezi potřebné." stojí ve výzvě CPI. Do zasažených oblasti proudí stále více dobrovolníků a materiální pomoci, protože činnost Salamandrů je podporována i těmi, kteří o nich do té doby neměli ani zdání.