úterý 8. listopadu 2011

Krátce z Itálie

























Aktivisté CP bojují s  následky povodní, které zasáhly toskánský region na severu země. Jejich práce není jenom o odklízení škod, ale i o pomoci konkrétním lidem. V těchto postižených regionech chybí téměř vše potřebné, místní buňky CP proto pořádají sbírky, aby zajistily materiální pomoc zasaženým oblastem. 





V Bozenu aktivisté z organizace pro ochranu životní prostředí La Foresta nakoupili krmivo pro volně žijící kočky. Krmivo rozdali místním lidem, kteří se o tuto kočíčí kolonii starají. Kočky byly do jedné sterilizovány, aby se vyloučilo jejich další množení. Dříve byl osud čtyřnohých zvířat místním obyvatelům lhostejný. Kočky se zde rozmnožily chybou člověka a neměly by být trestány pro jeho hloupost, a tak je na nás se o ně láskpyplně postarat.






O mnoho set kilometrů jižněji, na Ischia, z kterého se dá v dohlédnout až na pobřeží Neapole, aktivisté propagovali sociální program CP a poté napnuli na pobřeží moře transparent volající po sociální spravedlnosti.





Aktivisté CP Tivoli roztáhli ve svém městě 12m dlouhý transparent "Pozdravy z Tivoli" na místní papírně. Ta byla v noci z 2. na 3. března roku 2009 poškozena sesuvem a v tomto stavu setrvala dodnes. "Dva roky nečinnosti nás mohou vzdáleně přenést do roku 1944, kdy bylo Tivoli stejně zdevastováno bombardéry anglosaských barbarů. Chlubíme se našimi památkami zanesenými na seznamu Unesco, ale desítky tisíc turistů ročně se dívají na tuto spoušť" říká Jan Pucci, odpovědný za CasaPound Tivoli, "starosta již dávno slíbil opravu objektu, ale jediné na co se zmůžou je mlčení" pokračuje Pucci.



Casapound připomněl oběti zemětřesení v Barlettu se slovy "Chceme pravdu". Transparent, který v Barlettu roztáhli na sobě nese heslo: "Pravdu a spravedlnost". Casapound tim připomněl pět dívek které lonského roku, 3. října, zemřely při otřesech půdy ve zřícené budově. Casapound chce prozkoumání příčin, které stály za pádem budov. Navíc kritizují město, že spousta lidem, kteří přišli o střech nad hlavou, nepomohlo v řešení této situace. Chtějí tedy znát pravdu o zřícených budovách a sociální spravedlnost pro oběti jež otřesy postihly. Tyto události, kdy se z nedbalosti stavbařů zřitily budovy, nejsou však pro tuto oblast novinkou, již v minulosti zde k obdobným a tragickým případům došlo.





V Bari aktivisté CP svými letáky upozornili na na krátkozrakou politiku města, které sociálně vyloučilo invalidy. Aktivistům CP vadí, že ve městě chybí sociální centra a levné bydlení pro tyto lidi. Upozorňují i na fakt, že bezbariérový přístup do veřejných míst je prakticky nemožný, stejně tak  i veřejná doprava je koncipována tak, že je vylučeno, aby ji mohli použít invalidé.