sobota 5. listopadu 2011

11.11.2011 - 11 tisíc nacionalistů míří do ulic Varšavy!


































Na 11. listopad připadá státní svátek obnovení novodobého Polska v roce 1918. Tento svátek začali před několika lety slavit polští nacionalisté. Postupně se z akce, kde se z počátku scházely dvě tři stovky účastníků, stalo jedno z největších setkání v Evropě. Minulý rok, jak již portál Revolta.info informoval, pochodovalo ulicemi Varšavy mezi dvěma a třemi tisíci nacionalistů.

Další akce se uskutečnily v jiných městech, například ve Wroclawi, kde mají taktéž národovci velmi silnou pozici. Varšava je také jedním z mála měst, kde může akce narazit na organizovaný a militantní odpor (Organizovaná antifašistická opozice je v Polsku spíše vzácností) a minulý rok byla po střetech s anarchisty dokonce část průvodu odkloněna.

A co slibují ulice Varšavy letos? Již několik měsíců trvá mobilizace všech polských patriotů. Akci plánují podpořit patrioti z více než čtyřiceti polských měst a 5 dalších evropských zemí. Velkou roli tak jak je v Polsku zvykem hrají fotbaloví fans, kteří organizují výjezdy z jednotlivých krajů na tuto akci. Ve výboru na podporu Pochodu nezávislosti, jak je akce nazvána, zasedli mimo jiné veteráni odbojových organizací (Narodowe sily zbrojne, Armija Krajowa), dále profesoři z různých polských univerzit, disidenti z doby komunismu, svoje mobilizační video na tuto akci zveřejnili také národně orientovaní studenti varšavských vysokých škol. Za již samozřejmou se považuje podpora fans Legie Varšava. Z pole sportovního akci podporují například polští zápasníci MMA. Organizátoři si stanovili smělý cíl, 11. listopadu volají do ulic Varšavy 11 tisíc lidí!

Akce se stejně jako loni neobešla bez mobilizace anarcho-komunistické levice. Podobně široké spektrum najdeme i na druhé straně barikády, prakticky se spojila celá levicově orientovaná kulturní fronta, různé "lidskoprávní neziskovky", militantí antifašisté, humanisté, liberálové a stoupenci současného kapitalismu či (post)komunisté. Blokáda má být letos podpořena i německou radikální levicí, která jak známo ráda se vyžívá v duchaprostém násilí a ničení (zejména soukromého) majetku.

Varšavský pochod nezávislosti se letos pokusí vyšvihnout mezi přední nacionalistické akce v Evropě. Naše sympatie a podpora polským kamarádům je více než jasná! Dva národy, jeden boj!