sobota 1. října 2011

Nacionalisté posedmé prošli Kladnem



24.9.2011 se v Kladně uskutečnila tradiční Svatováclavská manifestace. Tradicí je poslední roky bohužel i válka s místními úředníky, kteří oslavu Svatého Václava vytrvale podkopávají. 28. září si místa, kde se manifestace každý rok pořádá, zamluvila místní ODS, jak jinak než v době, kdy se běžný smrtelník na úřad nemohl dostavit. Proto bylo zvoleno nejbližší datum 24. září. Dalším "vstřícným" krokem byl již tradiční zákaz průchodu po ulici. To, co jinde není problém, je v Kladně bohužel nepřekonatelná překážka. Na místě přítomný právník dodal potřebné informace a na příště bude jeho asistence nezbytností.





Na akci si našlo cestu 150 lidí, povětšinou z Kladna, Prahy a středočeských měst. Dorazila taktéž delegace ze sousedního Saska. Velká část účastníků byla oblečena v bílých trikách s motivem Svatováclavské manifestace. V úvodním projevu organizátoři pozdravili přítomné účastníky a vyzdvihli charakter akce jako prezentaci alternativy vůči stávajícímu bezohlednému kapitalismu. Kritika současné vlády peněz přišla na řadu i v projevu jihočeského aktivisty, který politiku sociální a národní, tedy třetí cestu, představil jako jedinou alternativu sloužící národu jako celku i jednotlivci jako jeho příslušníkovi. Na akci se objevilo množství transparentů s hesly jako "Vláda peněz zánik tradic" či "Za národní identitu a sociální spravedlnost". Pod prapory s českým lvem se průvod patriorů začal formovat.





Průvod se vydal do městské části Rozdělov, konkrétně na Náměstí Jana Masaryka. Cestou skandoval hesla jako "Svobodu, ne bídu, českému lidu" či klasické "Politickým vězňům - svobodu". Rozum zůstává stát nad přístupem policie, která na jednu stranu neustále brečí nad nedostatkem peněz, ale zde, na klidném shromáždění mládeže, zbytečně nasazuje desítky dodávek s těžkooděnci. Na náměstí v Rozdělově přichází na řadu projev, který shrnuje současnou situaci svobody slova v naší zemi. Aktivista z Brna zde přednesl publiku své zkušenosti se stavem svobody u nás, kdy byl za držení transparentu odsouzen na čtyři roky podmíněného trestu!





Závěrečné poděkování za účast bylo doplněno o příslib, že se nescházíme naposledy nejen na Svatováclavské manifestaci, ale že dojde brzy k velké akci v Praze. 17. listopad se stane opět dnem boje za svobodu proti totalitním praktikám tohoto režimu! Následuje sbírka na uvězněného severočeského aktivistu a klidný rozchod všech účastníků akce. Ve shrnutí akce organizátoři připouštějí menší účast, než na některém z minulých ročníků, která ale jde na vrub termínové kolizi s jinými akcemi a to nejen politickými, ale taktéž hudebními. I tak lze hodnotit Svatováclavskou manifestaci jako úspěšnou prezentaci ideálů sociální spravedlnosti a boje za národní identitu.