pátek 15. července 2011

Rozhovor s frontmanem kapely Ortel



Po delší době vám portál Revolta.info opět přináší rozhovor, tentokrát s kapelou Ortel.


R: Ahoj, pro začátek nám prosím představ svou kapelu, odkud pocházíte, její aktuální složení a stručnou historii.

O: Ahoj, nevím zda je vhodně zvolené slovní spojení „moje kapela“, ale jen okrajově pro ty co o nás opravdu ještě neslyšeli : kapela Ortel vznikla v roce 2002 všichni členové jsou z Plzně a přes neustálou výměnu muzikantů jsme k dnešnímu datu v tomto složení – Tomáš(zpěv) Pavel(kytara) Otík(basa) Lucka(klávesy) Míra(bicí)



Ortel - Ideje (CD Ideje)


R: Pro neznalce - jaký hudební styl hrajete? Které kapely Vás nejvíce ovlivnily? Kolik máte za sebou vydaných alb a pracujete na nějaké nové desce?

O: Hudební styl je nejblíže k hospodskému rocku, neřekl bych, že bychom byli ovlivněni nějakou konkrétní kapelou či hudebníkem. Jde nám více o text než o samotné hudební aranže, to beru alespoň já jako frontman jako vedlejší produkt. Na kontě máme již 3CD a materiál na čtvrté se pomalu již dokončuje a tak začátkem roku 2012 by mělo být již mezi lidmi.


R: Vaše skladba se stala hymnou dnes již zrušené Dělnické strany. Česká republika rozhodně není svobodným státem a právě represe proti této straně je toho jasným důkazem. Jak jste vnímali atmosféru po tomto momentu? Dočkali jste se také obligátního označení za "neonacisty"?

O: Skladba Hadr vznikla již v počátcích kapely ORTEL a je skutečně zarážející, že dokud se nestala tzv. “Hymnou“ tak se nad ní nikdy nikdo nepozastavil. Pravdou zůstává, že až po spojení naší kapely s bývalou politickou stranou DS přišlo nařčení, že jsme radikální a neonacistická kapela


Ortel - Legie (CD Co se stalo?)


R: Jaký je Tvůj pohled na portál Bandzone? Panuje tam poměrně tvrdá cenzura a nejste první, komu zde byl profil zrušen z důvodů politické korektnosti. Většina kapel, které zde spravují svůj profil, je politicky korektních a o tom kdo v zákulisí "tahá za nitky" vůbec netuší.

O: Bandzone je prazvláštní portál, který má sice dobrou myšlenku pro začínající kapely ke zviditelnění, ale jakmile se textově vychýlíte nejste žádoucí. Nám bylo oznámeno, že šíříme homofobii a xenofobii. Bohužel odpověď na otázku ve kterém textu konkrétně tuto myšlenku šíříme jsme již neobdrželi.


R: Z Vašich skladeb je cítit znechucení z politického a společenského vývoje v České republice v posledních dvou dekádách. Jak si vysvětluješ velkou nespokojenost obyvatelstva kontrastující s stále se opakujícími volebními výsledky velkých parlamentních stran? Jak bys v pár slovech okomentoval politickou situaci? Kde je podle Tebe příčina malých volebních výsledků národně orientovaných stran?

O: Já bych se opravdu nerad vyjadřoval k politice. Ano nejsem spokojen s politickým vývojem v naší zemi a nespokojenost obyvatelstva narůstá, ale národně orientované strany budou mít stále minimum hlasů. To proč tomu tak je bychom mohli probírat opravdu hodně dlouho. Dokud budou lidé plnit internetové diskuze o svém znechucení s žitím v této zemi, ale při volbách budou opět věřit slibům na billboardech velkých stran, budeme na tom stále hůř a hůř…


R: Jak jsem již řekl, Česká republika není státem svobodným. Lidé jsou zavíráni do vězení za své názory. Co si myslíš Ty o politické prezekuci? Stal se i Váš koncert terčem systémové represe?

O: Zde jsou zákony upravovány podle toho jak se hodí vládnoucí straně. O rozdílných trestech za srovnatelné zločiny, tresty za svobodné slovo, tresty za přechovávání vojenských sbírek ani nemluvě. Co si o tom mohu myslet?

Jeden čas jsme měli na stránkách kapely upozornění na zákaz nošení tzv.závadných triček na naše koncerty. Nebylo to z důvodu, že bychom souhlasili s tímto výrokem jen jsme nechtěli zadat příčinu k narušení koncertů ze strany PČR, ten pomyslný varovný ukazovák je nad každým našim koncertem. Není jediný koncert kdy by nebyla policie v pozoru, zřejmě máme nejdražší ochranku z tuzemských kapel, ale už jsme si na tento fakt zvykli. Je to smutné, ale kdo zná předlistopadovou dobu, určitě mu to kdeco připomene.



R: Patriotismus, národovectví. Jaká mají pro Tebe tato slova význam? Jak se díváš na postupný zánik původních evropských národů a jejich tradic? Co si myslíš o globalizaci?

O: Samozřejmě jakýkoliv zánik tradic je absolutně negativní jev. To je to samé jako bourání památek, patriotem by se měl narodit každý a my jako kapela doufejme alespoň trochu přispíváme k patriotismu.

Už odjakživa bránil svůj kmen své lidi a byl na svou půdu náležitě pyšný. Dnes je tomu jinak, globálně přebíráme cizí kultury a hranice už je pouze pomyslná čára. To je to špatně a my to víme.



Ortel - Co se stalo? (CD Co se stalo?)


R: Vráťme se zpět k hudbě. Jak často koncertujete? Návštěvnost na koncertech Ortelu rychle roste. Kde vidíš úspěch Vaší kapely? Jaký byl dle Vás zatím nejlepší koncert?

O: Děláme zhruba 2-4 koncerty do měsíce. Snažíme se hrát kde to jen jde, i proti odmítavým přístupům mnohých klubů a zastrašování majitelů hospod ze strany policie. Samotný fakt, že na facebooku kapely máme již přes 6300 fanoušků je ohromující. Jsme v tomto směru ve srovnání s kapelou Arakain, Doga a pod… což nás neskutečně těší, úspěch se neváží na kila ani se nedá měřit. Spíeš bych řekl, že jsme se dostali do podvědomí a to je pro naše poslání a pro náš směr hodnotnější, nežli umístění našeho songu v jakékoliv hitparádě. Zatím nejlepší koncert byl bezkonkurenčně křest posledního CD Ideje.


R: Hráli jste již mimo ČR? Jaká byla na Vás odezva?

O: Mimo ČR jsme hráli na Slovensku a odezva byla fascinující. Všechny nás to vzalo ten nepopsatelný pocit když s vámi zpívá celý sál. Skoro se domnívám, že máme na Slovensku větší přízeň nežli v Čechách. Což o jistém vlasteneckém cítění nás Čechů bohužel něco vypovídá.


R: V některých diskusích na internetu směřovala vůči Vám kritika, že používáte jméno které již využívá jiná kapela. Setkali jste se s touto kritikou? Jak jste na ní reagovali, případně jak budete reagovat až se s ní setkáte?

O: Čekal jsem zda přijde tato otázka. Mnohokrát jsem již na toto téma odpovídal, v době vzniku naší kapely jsme neměli tušení zda nějaký další „Ortel“ existuje to přišlo až po vydání prvního CD Nevinnej. Postupně jsme sbírali informace o jakou kapelu jde a dle dostupných zdrojů jsme byli obeznámeni, že tato kapela již nekoncertuje. Ponechali jsme si tedy tento pro některé poněkud neštastný název. Dnes víme o třech kapelách se stejným názvem a tak už tento problém opravdu neřešíme. O nějaké ochranné známce zatím neuvažujeme. Setkání s členy jakéhokoliv jiného „Ortelu“ se rozhodně nebráníme.


R: Na závěr trochu z jiného soudku. Co Vás zajímá kromě hudby?

O: Kromě hudby se každý věnuje hlavně svému povolání, které je zdrojem naší obživy. Přes víkendy koncertujeme a tak na koníčky a záliby mnoho času nezbývá. Když bych to shrnul, muzika je u každého z nás na prvním místě a tak kdykoliv je trochu času sejdeme se opět ve zkušebně.


R: Co byste rádi vzkázali závěrem našim čtenářům a svým fanouškům?

O: Našim fanouškům bychom chtěli vzkázat, že si neskutečně vážíme každého z vás. Každého, kdo se nebojí přijít na naše koncerty, kdo se nebojí veřejně projevit svůj názor. Pokud Vás alespoň zčásti ovlivnila v pozitivním slova smyslu naše tvorba je to přesně ten důvod pro který hrajeme. Otevírat oči všem, co nechtějí vidět realitu všedních dnů v našem státě.


Děkujeme za rozhovor a hodně zdaru.


Pro fanoušky této kapely dodáváme, že jejich nejbližší vystoupení bude tuto sobotu 16.7.2011 v Hřebči na Kladensku.