čtvrtek 28. července 2011

Kterak protiextremistické řídí „anarchistické“ hnutí



Je až podivné, jak jednoduché je se infiltrovat i mezi tak rádoby zakonspirované organizace jako ANTIFA. Co je ale více zarážející je to, jak dvě největší organizace levičáckého „extremistického“ hnutí fungují. Řídí je de facto jen několik jednotlivců okolo kterých je obklopené celé anarchistické, antifašistické a squatterské hnutí čítajících něco mezi 100-200 aktivisty. Vlastně ne ale všichni. Jsou tu i aktivisté protestující proti předákům anarchistů/anarchistek v Čechách (možná se sami chtějí stát „vůdci“) ale ti jsou masou okolo těchto organizací vykolejování na druhou kolej.

Možná jste si všimli nové taktiky AFA (Antifašistické akce) a ČSAF (Československé anarchistické federace), která započala prakticky hned po Křišťálové noci 2008. Jedná se o taktiku, kdy tyto organizace vyklidily ulice. Nepořádají žádné protiakce proti národním silám, nepořádají demonstrace a jejich činnost je směřována na pořádání koncertů, navazování vztahů s provládními organizacemi a taktiku zlepšující jejich renomé u novinářů. O úspěšnosti této taktiky lze pochybovat a pochybují o ni samotní anarchističtí aktivisté nezapojení v těchto strukturách. Komu ale tato aktivita určitě bude vyhovovat je protiextremistické oddělení a stát jako takový. Díky této taktice státu odpadl jeden protivník – autonomní levičáci. Proto se i uvnitř anarchistického hnutí spekuluje, že tato změna taktiky je řízena přímo tajnými službami. Rozhodně tři největší osobnosti současného automně levičáckého hnutí jsou poněkuď podivní... Podívejme se na ně zblízka:

Václav Šroub, na Facebooku jako Kozlík Roháč, na A-Kontra jako Dalibor Hron na diskuzních serverech jako Suttek či S_tejk je vůdčí osobností organizace AFA, FNF a nyní pomáhá i v A-Kontra. Jeho „kariéra“ žačla v roce 2005 v Mlýnci na Tachovsku kde nahlašoval později policií rozehnanou technopárty CzechTek. Tehdy si měl pronajmout onen pozemek, který později vyklidila policie. Byl žalován, ale veškerá obvinění proti němu byly odvolány. Už tehdy se spekulovalo, že svoji beztrestnost si vykoupil spoluprácí s policií. Krátce na to založil informační stránky czechtek.bloguje.cz zaměřené původně jen na kauzu „CzechTek“ a posléze do svého repertoáru přidal i anarchismus, antifašismus, squatterství. Několikrát byl viděn na demonstracích v družném rozhovoru s členy protiextremistického oddělení, ale nikomu to nepřipadalo divné. A tak se kolem roku 2008 stal členem AFA a po Křišťálové noci začal s přeměnou organizace ve svém stylu. Údajný důvodem mělo být, že na antifašistických akcích bylo zatčeno mnoho jeho soudruhů a AFA v očích veřejnosti byla násilnickou až teroristickou skupinou. Zajímavé je, že od té doby se i na serveru antifa.cz objevují informace, které může znát jen policie. Vašek od té doby změnil image, už ho nezdobí dready, ale prošedivělí plnoknír (lidé, který své mládí profetovali „stárnou“ rychleji) a v klubu Cross pořádá přednášky a promítání Uffos. Byl oznamovatelem většiny veřejných shromáždění počínaje 1. Májem a konče DIY karnevalem, který také sám pořádá. Kolem něj se točí většina těch „schopných“ a přes něj jdou veškeré informace co snad existují.

Kromě toho je ale Vašek i notorický alkoholik a v opilosti komukoliv zdělí nějaké drby s anarchistického hnutí a pomluví své konkurenty i svého parťáka z A-Kontra Ondru Slačálka. Už tedy díky Vaškovi víme, že Ondra bydlí kdesi na hranici Holešovic a Libně, že se rozešel s Martou Slačálkovou, protože měl poměr s jinou ženou a či o tom, jak Jan Hanuš formuje novou antifašistickou pseudobojůvku někde na okraji Prahy, či jak Petr Wohlmuth ztratil už všechny přátele, které měl a že jeho tlachy na jeho blogu jaime.cz nemáme brát vážně. Díky Vašku.

Vít Komrska, na webu ČSAF publikuje jako -vk-, patří k vůdčím osobnostem ČSAF. V ČSAF je prakticky od vzniku. V roce 2000 při zasedání MMF byl zatčen policí pro ničení cizí věci. Krátce na to byl ale propuštěn a nakonec nebyl ani obviněn. V roce 2003 se v opilosti členu FSA zmínil, že to bylo kvůli tomu, že policii podepsal jistý papír. Od té doby, do konce doby FSA byl vytisněn na okraj ČSAF, ale změna poměrů ho vyšvihla znovu do role vůdčí osobnosti ČSAF. Vít je ale hlavně i členem AFA a tvoří tedy spojnici mezi ČSAF a AFA.

Jan RevaBoy Němec je také zvláštní figurkou. Tvrdí se, že byl pořadatelem několika CzechTeků, je zakladatelem moderního techna a v této scéně se točí už od roku 2000. V roce 2004 byl žalován za distribuci omamných a psychotropních látek, nakonec však nebyl uvězněn. Do anarchistické scény se dostal díky svému kamarádovi a asi i služebnímu kolegovi Václavu Šroubovi. Tento člověk pak tvoří spojnici mezi AFA a squattery, kdy se po vyklizení squattu Milada stal i jejich mluvčím.

Tohoto trendu stavět organizaci na několika aktivních lidech, kteří ovládají celé hnutí si však všimli i někteří anarchisté. Lukáš Borl (znám pod přezdívkou Borlík), bývalý člen FSA to popisuje tak, že mocenský aparát těchto lidí sráží kritiku ostatních a zesměšňuje ji: „Již nějakou dobu však je vidět, že nejvýraznější osobnosti z řad zastánců většinových názorů ve hnutí, mají v neformální anarchistické hierarchii natolik vlivné postavení, že dokáží své kritiky šikovně umlčet, překřičet, nebo „vyřadit ze hry“. Nejpoužívanějšími zbraněmi a metodami je v této věci ostrakizace, zesměšňování, ignorace či znevažování. Byl ale zaznamenán dokonce i případ vyhrožování fyzickým napadením. Nejprve je z hnutí odsunuto několik nejvýraznějších kritiků a jejich jména pak slouží jako pomocník při ostrakizaci všech anarchistických „kacířů“, kteří se s nimi kamarádí nebo s nimi sdílejí některé postoje.“ http://aka.anarchokomunismus.org/?page=texty&text=137

Jan Hanuš (znám také jako „Houdy provázán hc punkovou scénou) se zas změnu taktiky snaží zasadit do politického rámce: „AFA se před dvěma lety proměnila, změnila strategii i myšlenkové základy. Pasáž o ochraně prostoru pro anarchistické hnutí se z jejího webu vytratila, stejně jako ochota konfrontovat veřejné akce neonacistů. A stejně jako anarchistický myšlenkový základ, který se stal pouhou vějičkou, která se tu a tam vytáhne, snad pro image, snad pro udržení původních stoupenců.“ http://www.antifa.cz/content/kulaty-ctverec-nepol-antifasismu

Třešničkou na dortu pak je příspěvek jakési Satah Humlové, která se nebojí přímo napasat, že anarchistické struktury jsou řízené z ministerstva: „Tyto šedé eminence hrají velmi krutou a nečestnou hru (možná podle příkazů z ministerstva) s pár stovkami aktivistů. Stranická hiearchie funguje velmi podobně, jedna organizace zhybridovala do novinářské úderky (CSAF), druhá do pseudomilitantního komanda (ANTIFA). Nemá cenu zde popisovat jednotlivé asociální, či jinak patologické projevy chování členů jednotlivých skupin a skupinek.“

Nuže, přejme anarchistům mnoho zdaru v jejich hádkách a už teď sem zvědav, který z mocenských proudů povede levičáky k „lepším“ zítřkům.