pondělí 14. března 2011

Rozhovor s redaktorem ultras webu Thordivision (Baník Ostrava)


Ahoj. Jak by jsi popsal současnou situaci v českém fotbale? Vše se v mediích toči kolem fotbalových výtržností, které údajně vyhánějí diváky ze stadionu. Co je na tom pravdy? Jaké jsou podle Tebe skutečné důvody úbytku návštěvnosti na fotbalových stadionech?

Zdravím. Situace v Českém fotbale je žalostná, každý se těšil, že příjde na post šéfa I. Hašek a že se začne karta obracet k lepšímu. Po delší době jsem nejenom já, ale i další mohli zjistit, že je to jen taková loutka a mediální osoba.V zákulisí je to furt stejné a de facto svaz řídí furt ty samé obludy jako v předešlých letech.

Ohledně výtržností, na které je pořád poukazováno, kdy a které se naposledy staly? A proč vznikají? Ono lidi vše vidí jen z TV či čtou z bulváru, nevidí zárodky, kdy to vše vyprovokovává beztrestná security s fízlama za zády, někteří si to nenechají (díky bohu) líbit a nastane mela, k tomu se přidaj nadržení policajti, co si chtějí bouchnout a je to. Na druhou stranu neschvaluji to, co my chachaři známe velmi dobře a to jsou naši vandráci, co jedou na dva výjezdy ročně, vožerou se a pak dělaj zbytečný bordel. A především díky jim máme nálepku skoro masových vrahů.

A důvody, proč nechodí lidi? To je jasný jako facka, kdo ti půjde na fotbal v únoru, kdy je večer mínus 5 stupňů? Proč se nemůže hrát od konce března po listopad? Kdo ti půjde na fotbal, když média píšou různé apokalypsy, když se blíží fotbalové utkání? Kdo ti půjde na fotbal, když jim musíš dát své osobní údaje? Kdo ti půjde na fotbal, když lístek stojí třeba od dvou stovek výše?

Komerce a fotbal. Poslední dobou první element výrazně ovlivňuje druhý. Přichází trend moderního fotbalu. Mizí tradiční názvy, tradiční místa fotbalových klání. Týká se to i ostravských Bazalů jak jsme mohli z médií slyšet. Mohl by jsi našim čtenářům kauzu Bazaly vysvětlit z pohledu fanouška Baníku? 

Moderního fotbalu už se nejspíš nezbavíme, to je alespoň má domněnka, kluby potřebují peníze a za ty se klidně upíšou ďáblovi, aby klub mohl dál žít. Ale tradiční barvy klubu by mohli zanechat, doufám, že už se nikdy nebude opakovat extrém alá RB Salcburk.

Ohledně Baníku, když si ultras vyprotestovali navrácení modrobílé barvy na dres místo oranžové, tak tu máme jiný problém a to dosti citlivý, vystěhování z našich Bazalů.

Před rokem v Ostravě proběhla v klidu a míru demonstrace a následný pochod, aby Baník zůstal ve Slezsku. Petera to nějak pořešil, dále vyhlásil, že bude tzv. Karta Fanouška, kdo si jí pořídí, bude mít určité slevy ale hlavně ty peníze z toho půjdou na vyhřívaní trávníku a nikdo nebude šikanován přes tuto kartu. Většina s tím souhlasila, jde přeci o pomoc našemu Baníčku ! Po Příbrami z nás Petera udělal totální hlupáky a původní význam KF obrátil tak, že kdo jí nebude mít, je prostě v prd...

Před volbami skoro všechny politické strany slibovaly stadion pro Baník. Volby jsou za námi a Kajnar, který si spokojeně chrochtal blahem u toho svého korýtka nám vzkázal, že jsme radikálové a že nový stadión zatím nebude. Nejen mně ale snad každému chacharovi tohle prohlášení muselo hnout žlučí. Naprosto tedy souhlasím se současnými protesty, jak už pětiminutovka na Bazalech, tak třeba teď Davis Cup. Pochodu na podporu stadionu se zúčastnilo kolem 4000 lidí, vše bylo bez problému.

Jste jedni z mála kdo vzdorují úspěšně trendu moderního fotbalu. Mnohé fanouškovské tábory se diktátu vedení a policie značně podřizují. Co si o tom myslíš?

Myslím si, že několik ultras skupin taky začíná bojovat proti vedení klubu či ČMFS. Viz. Slávisti či Bohemáci, teď ultras Sigmy, Brno mělo bojkot zápasu s námi. Jen víc protestů, víc demonstrací, vždyť my děláme fotbal fotbalem, ne ti papalášové ve VIPku.

Jedním z Vaší formy protestu proti modernímu fotbalu byla tribuna CH1. Mohl by jsi našim čtenářům objasnit o co šlo, jak se tento nápad zrodil a jak se k němu postavila policie a klub?

V posledním kole se zase předvedla PČR, na což reagoval Petera (majitel Baníku) zavedením Karty fanouška. Tu kartu dostane každý, kdo svěří své osobní údaje. Navíc byla podmínkou k zakoupení permice. Lístky navíc rozdělil na 2 cenové kategorie – pro ty, kteří si kartu pořídili a na ty co ji nemají. Pro příklad: Lístek do kotle – s KF 80 kč, bez KF 160 kč. Kotel je nejlevnější variantou. Ceny šly samozřejmě pak nahoru, s lepším místem. Na CH1 se stáhli fanoušci, co nesouhlasili od začátku s KF a s praktikami vlastníka klubu. Mohlo se tam odpalovat beztrestně pyro, byla tam jakási svoboda slova, co na Bazalech (a v celé ČR) už není skoro možné. Po Plzni nám to tam údajně po stížnostech místních obyvatelů obsadila policie. A když byl teď nedávno zápas Baníku se Spartou, tak tolik fízlů na metru čtverečním jsem snad nikdy nezažil.

Vstupenky na jméno. Různí fotbaloví rádoby experti je představují pomalu jako spásnou myšlenku. Jaký je Tvůj názor na tuto vymoženost?

Když jdeš někam do kina, na hokej či další akce, musíš vypisovat na lístek své jméno? Dále, jak k tomu příjdou fanoušci, kteří nejsou z Ostravy a chtějí ject podpořit Baník ale lístek do kotle nedostaneš, protože nejsi z Ostravy? Plus mi vadí to, jak je u nás zacházeno s našimi přáteli z GKS. Nezapomenu na tu příhodu, kdy Baník hrál na Letné se Spartou, přijeli i Poláci, nebyli opilí, byli naprosto v klidu, i ten lístek na jméno měli ale ochranka je nepustila proto, že byli z Polska. Beztak už má policie jmenný seznam fanoušků a další někteří se v den zápasu musí hlásit na policejní stanici, tak proč tyto obstrukce?

Jste v ČR jedni z mála, kdo se otevřeně stavíte na odpor proti policejní zvůli. Z vlastních zkušeností víme že policie se neštítí v boji se svým nepřítelem prakticky ničeho. Do této kategorie veřejný nepřítel se kromě "extremistů" zařadili i fotbaloví ultras. Jaké máš Ty zkušenosti s policejními represemi? Co řikáš na to, že podle současného systému jsou největšími veřejnými nepřáteli "extremisté" a fotbaloví ultras?

Současný systém má jiné problémy a dotyční se snaží odvést akorát pozornost. Nemá cenu to zmiňovat, určitě všichni víme o čem mluvím .

Policejní represe jsem zažil, kdo byl v Edenu při zápase Baníku s Bohemkou, tak mi dá za pravdu. A když jsme naopak potřebovali chránit, tak stáli za plotem, smáli se a nic nedělali, jak tomu bylo při utkání se Spartou na jaře roku 2009, kdy na fanoušky-normály naběhla securitka a vše to tam mlátila hlava nehlava. Buzerace na ultras skupiny od policajtů je zcela mimo logické chápání, zabíjej někoho? Okrádají někoho? Jen se snaží bavit sebe a diváky na stadioně vtipnými choreografiemi či odpalováním pyra. Jediné, co náš může utěšovat, když to přeženu je to, že nejenom my s tím máme problém ale de facto celá Evropa. Já jen doufám, že se to někdy v budoucnu obrátí k lepšímu.

Vzniká poměrně velká mediální a společenská objednávka na zásah proti fotbalovým ultras. Podobný tlak vedl jinde k poměrně tvrdým policejním raziím. Kam až myslíš že jsou ochotny policejní složky zajít?

Když vzniká objednávka na zásah proti ultras, tak bych byl pro, aby vznikla objednávka i pro zásah proti novinářům a těm co na stadion nikdy nepůjdou a budou jenom hltat žvásty novinářů. Kam jsou schopni zajít? Bojím se, že scénář je jasný, zlikvidovat ultras skupiny a udělat to tak, že lidi budou sedět na zadku, jíst popcorn, tleskat do rytmu discotéky a platit za lístek 350 Korun.

Jaká je podle Tebe budoucnost fotbalu v ČR? Dříve to byla zábava pro široké masy. Výtržnosti byly kolikrát daleko více vidět a zápasy navštěvovaly desetitisíce lidí. Myslíš že se podaří dostat "ven" opravdové příčiny úpadku českého fotbalu?

Budoucnost fotbalu? Můj sen je jít na fotbal, resp. na Baník, jít do kotle, koupit si lístek až před utkáním na místě, aniž bych musel vytahovat OP, rodný list, trestní rejstřík. Dále fandit Baníku, odpalovat pyro a nemít obavy, že tam na tebe naběhne tlupa tupých, nadopovaných lidí s vestou "security". Tak asi tak :)

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně zdaru!

Rádo se stalo. A.C.A.B.

Žádné komentáře:

Okomentovat