středa 19. ledna 2011

Rudá fronta a její vliv na nekomerční kulturu v ČR


Pozice umění orientovaného na národ, identitu, patriotismus a sociální otázky není nikde v Evropě v současnosti příznivá. Česká republika je však opět co se patolízalství týče o něco napřed a za naprosté nečinnosti národní oposice zde Rudá fronta (všeobecný pojem představující všechny iniciativy AFA jako GNWP, WWRY apod) prakticky ovládla až na malé výjimky nekomerční kulturní scénu.

Impulsem k sepsání této glosy je formulace zveřejněná na stránkách serveru bandzone.cz. Cituji : “My osobně odsuzujeme všechny projevy násilí páchaného v rozporu se zákony ČR. Nejen z tohoto důvodu např. spolupracujeme s organizací Good Night White Pride. Společně monitorujeme profily neonacistů a dalších radikálních skupin porušujících zákony naší země a systematicky je deaktivujeme.“ V literární vědě bychom to nazvali jednoznačným oxymoronem. První věta citace automaticky vylučuje druhou, protože GNWP už svým logem vybízí k násilí, které je poté bojůvkami AFA praktikováno v ulicích. Bandzone tedy neodsuzuje všechny formy násilí, pouze připisuje monopol na něj Rudé frontě.

K tomu, aby byl profil, který neprošel posudkem Rudé fronty deaktivován, nemusíte ve své kulturní činnosti vzývat Hitlera či mávat svastikou. Příkladem budiž profily ostravských raperů, kteří rozhodně ve své tvorbě na žádný vybájený ismus neodkazují a přesto byli Rudou frontou kvůli svému závadovému oblečení označeni za “zlo“ a jejich profily odstraněny. Cituji bandzone dále : “Velmi striktně se však stavíme proti cenzuře tvorby, kterou k nám naši uživatelé umísťují. Domníváme se, že cenzurování a ignorování problémů nevede k tomu, že tyto problémy přestanou existovat, ale naopak budou ve skrytu a stínu pozornosti bobtnat a narůstat.“ Pokud si přečtete první citaci a ihned na to druhou, budete nejspíše pochybovat o duševní vyrovnanosti autora.

Rudá fronta velmi rafinovaně ovládla pražskou HC scénu a své symboly bez skrupulí umístí na plakát koncertu, se kterým ani nemusí míti ideové zpříznění. Ruku v ruce pak jde samozřejmě kádrování návštěvníků. Chapadla chobotnice letos dosáhla i za hranice Prahy a na metalový festival ve východních Čechách nebyli na přání Rudé fronty někteří návštěvníci vpuštěni. Nutno dodat, že se jednalo o vybrané jedince, zatímco ostatní návštěvníci v nonkonformních značkách bez problémů prošli a bavili se v areálu.

Tam, kde Rudá fronta ještě nevládne, se o to pilně snaží. Kapely, které nejsou spřízněné s nimi, jsou před majiteli klubů dehonestovány a na majitele klubů je vyvíjen systematický nátlak. Případy, kdy je klub Rudou frontou napaden, poškozen či zaneřáděn výkaly, nejsou výjimkou.

Ne všem se samozřejmě vláda Rudé fronty a indoktrinace jejich ideových směrů do dříve apolitické tvorby líbí. Tyto ostrovy svobody uprostřed moře černorudého svinstva si zaslouží podporu všech, kteří se současným stavem nesouhlasí. Na rozdíl od Rudé fronty ponechme apolitickou tvorbu takovou jaká je. Tím, že bychom se tyto lidi snažili přetáhnout “na svou stranu“, se stáváme automaticky druhou Rudou frontou.

Podporujme kulturní akce, které ne vždy plně korespondují s našimi názory, ale stoprocentně nejdou proti nim. A naopak zasahujme proti těm akcím, které jdou na ruku Rudé frontě. Ukažme, že nehrát pod hlavičkou GNWP a zachovat si vlastní tvář, se vyplatí!

1 komentář:

  1. Hrát pod GNWP je v současnosti i módní hit, to logo si na plakátky dávají i lidé, kteří to víceméně vůbec neřeší. Většinou ale stačí jeden člověk - ten co vytvoří plakát, a šup, logo je tam. A nikdo neprotestuje, vždyť přeci nikdo nemá rád nácky...

    OdpovědětVymazat