sobota 21. září 2013

AN-Východ: Nacionalisté podpořili demonstraci horníků v Ostravě


V úterý 17. září se v Ostravě za účasti několika nacionalistů konala demonstrace horníků proti snižování mezd a za zachování pracovních míst. Této demonstrace se i navzdory nepříznivému počasí zúčastnilo téměř 3000 horníků z celé republiky, odborářů a občanů regionu, který by v případě kolapsu hornického průmyslu padl ke dnu.

Sraz účastníků byl naplánován u fotbalového stadionu Bazaly, odkud se průvod vydal na Prokešovo náměstí, před Novou radnici v centru města, kde vystoupilo několik řečníků. Už v průběhu projevů byla znát mezi účastníky značná nervozita, která nakonec vyústila ve spontánní přesun před budovu OKD. Nakonec se i pár demonstrantů dostalo do budovy, kde už ale byli nachystáni těžkooděnci a došlo k lehkému střetu. Celá situace se ale po chvíli uklidní a dav se pomalu rozchází.

Pokud stát nezasáhne do řešení situace v regionu, kde se odhaduje, že by mohlo přijít o práci až 70 000 lidí, může tato situace skončit rozsáhlými sociálními protesty a nepokoji. Chybu můžeme hledat zejména v privatizacích strategických podniků, kdy tyto podniky šly za směšné sumy do rukou lidí, kteří nemají žádný vztah k zaměstnancům, kteří pro ně léta dřeli, ale jde jim jen o osobní profit. Jakmile mají kapsy naplněny, otočí se ke svým lidem zády a chtějí odejít. Stát by měl takovéto podniky držet ve vlastních rukou a kontrolovat jejich chod, pak by se mohlo třeba jen z části zamezit tunelování tradičních podniků v celé republice.

Předpokládáme, že tato demonstrace určitě nebyla poslední a také pevně doufáme, že se horníci a ostatní zaměstnanci nejen v našem regionu nenechají zlomit, či hůř zastrašit a příště vyjdou zase do ulic a podpoří je většina obyvatel! Dnes to jsou zaměstnanci OKD, zítra to mohou být ostatní. V těchto časech musíme stát jeden při druhém a proto i příště mohou tyto demonstrace počítat i s podporou nacionalistů!

...

Tento článek byl převzat z webu AN-Východ