středa 29. května 2013

V Duchcově se lidé postaví za svá práva

V reakci na špatnou bezpečnostní situaci v severočeském Duchcově, jejímž výsledkem byl incident ze soboty 18. května, kdy byl za tichého přihlížení městských strážníků na ulici doslova zlynčován manželský pár, se zítra ve středu 29.5. koná od 18:00 hodin na Náměstí Republiky v Duchcově protest místních obyvatel proti cikánským agresorům.

Ve státě, který pravidelně selhává ve svých základních funkcích, má člověk dvě možnosti. Buďto nedělat nic, pasivně přihlížet a polykat hořké pilulky občanské odevzdanosti, anebo se za svá práva, mezi něž zcela jistě právo na důstojný život a bezpečnost v místě vlastního bydliště patří, postavit a nahlas upozornit, že tady něco není v pořádku. V Duchcově si místní zvolili to druhé a patří jim minimálně uznání za odvahu postavit se na odpor proti grázlům.

Bude zajímavé sledovat, jak celá akce bude probíhat. Již teď jsou dle vyjádření některých orgánů náhle probuzené represivní složky státu znovu velmi aktivní a chystají na zítřejší demonstraci velké manévry a ukazování svalů pro nezaujaté diváky. Média hlavního proudu a nevládní organizace, které už 20 let za nemalé peníze daňových poplatníků poctivě řeší romskou problematiku, leč stále nedokázaly vyřešit vůbec nic, mají připraven dostatečný počet odsuzujících nálepek "extremista", "rasista" a "nácek" pro pacifikaci každého, kdo by snad chtěl překročit Rubikon politické korektnosti, nazývat věci pravými jmény a hovořit pravdu.

Policejní bossové a úředníci si můžou zhluboka oddechnout. Žádní "extrémisté" se zítřejšího protestu nezúčastní, takže mohou klidně ušetřit z rozpočtu pěkných pár set tisíc za předimenzovaná bezpečnostní opatření. Ty pak mohou použít na efektivní zajištění bezpečí v ulicích města. Protest je plně v režii a v rukou místních lidí, kteří správně pochopili, že tohle za ně nikdo jiný udělat nemůže a první krok k vlastní ochraně musí udělat sami.

Duchcované mají naší podporu, stejně jako podporu všech slušných lidí v této zemi. Zítřejší akci a práci represivních složek státu budeme patřičně pozorně sledovat. A kdyby snad nabuzená policie nezvládala svou roli, vystavovala demonstranty šikaně a násilí nebo se dokonce pokoušela během zítřejší akce o cílené provokace, jak bývá jejím dobrým zvykem, jsme připraveni mobilizovat pronárodní aktivisty a aktivně se zapojit do dalších případných aktivit tamního obyvatelstva.

Lhostejnost nikam nevede. Všichni dobře víme, že dnes mají problémy v Duchcově a zítra může stejným problémům čelit kdokoli z nás. Před tímto systémem není v bezpečí nikdo.

Poznámka Redakce Revolta.info: Režim svými rozpory vyvolává konflikty, které budí adekvátní reakce zbídačeného a zoufalého lidu. Právo na bezpečnost, na obranu, nelze upřít nikomu, protest obyvatel v Duchcově, tak není žádným "protiromským lynčem" (i když by si to média tolik přála), ale voláním po bezpečnosti a klidu, již v tak těžké době kdy jsou celé skupiny obyvatelstva decimovány nezaměstnaností, exekucemi a neoliberálními škrty - protilidovou politikou režimu, jenž se stará pouze o zisky bank, oligarchů, investorů a investičních skupin. Klid a bezpečí je již jedna z posledních věcí, které může režim ještě nabídnout. Ten však namísto zajištění jedné ze základních funkcí státu pronásleduje politickou opozici.

Protest obyvatel, za bezpečí není ničím jiným, než zdviženým prstem, upozorňujícím na selhání státu. Ten ustupuje ve všech sektorech, bezpečnost nevyjímaje. Každý se má prý o sebe postarat sám. Tento demontovaný stát už nedokáže plnit povinnosti, které vyplývají z Ústavy. Protest obyvatel za bezpečnost je tak stejně oprávněný, jako protest proti neoliberálním škrtům - v obou případech jde o cílené selhávání role státu. Případ Duchcova jen potvrzuje fakt, že lidé se začnou domáhat svých práv, jakmile je však pozdě a dojde k tragédii. 

Neděláme si iluze o útočnících, ale nechceme generalizovat. Je nám jasné, že eskalované problémy v těchto lokalitách jsou výsledkem polistopadového úpadku, pečlivě pěstěným generátorem jenž na jedné straně vytváří zisky, na na straně druhé konflikty. Tato "hozená dýmovnice" má zaměstnat lid, aby bojoval za své bezpečí, namísto aby se soustředil na skupinku vyvolených, na režim, který vytváří útlak a konflikty ve všech sférách společnosti.

Duchcované musí sami rozhodnout o svém osudu, neboť pouze oni sami znají nejlépe problémy svého města.Jsme ti poslední, kdo by měl zájem vyvolávat střet, lynče, nebo pogromy. Ty patří do hlav těch, kteří žijí z těchto problémů, a kteří by si je tak toužebně přáli. Není to totiž jen Duchcov, je to řada lokalit, s různými lidmi, různého sociálního složení, s různými specifickými problémy. Problémy, které režim nedokáže vyřešit. Jestliže však režim použije sílu jako obvykle, jsme ochotni podpořit obyvatele v boji proti policejnímu násilí.