sobota 9. března 2013

Cryptocat: Bezpečná komunikace snadno a rychle



Po delší odmlce jsme zpět s dalším dílem o bezpečné komunikaci. Řeč je o velice jednoduchém a bezpečném komunikátoru Cryptocat. Tento komunikátor pracuje v rámci prohlížeče, jedná se o jednoduchý doplněk (add-on). Je dostupný pro Mozillu Firefox (i TorBrowser), Chrome a Safari.


Cryptocat používá protokol Off-the-Record Messaging (OTR) pro šifrovaní soukromých zpráv. Navíc pokaždé vytváří nové dvojice klíčů pro každou konverzaci (Perfect Forward Secrecy). Cryptocat také můžeme použít společně s Torem (TorBrowser), tím se zcela anonymizují údaje připojeného uživatele. Ve spojení s TORem, tak představuje Cryptocat jednoduchou a bezpečnou alternativu šifrovaného Jabberu, která navíc umožňuje i skupinový chat.

Jak již bylo řečeno, program je velice jednoduchý, což platí rovněž pro jeho instalaci, tak i ovládání. Zvládne jej opravdu každý. Pojďme si ukázat, jak na to.

Mozzila Firefox (nebo také TorBrowser)
Otevřeme si stránku www.crypto.cat, a klikneme na „Download Cryptocat for Firefox“. Tím budeme přesměrováni na stránku Firefoxy pro add-ony. Ten nainstalujeme.



Po instalaci se Mozilla restartuje, a spustí. Můžeme si všimnout několika změn. V prohlížeči, napravo přibyla ikonka Cryptocat, přibyla také v nabídce „Nástroje“ (Tools).



Instalace pro TorBrowser má naprosto stejný průběh, neboť tento prohlížeč používá platformu Mozilly.

Google Chrome
Instalace je obdobná jako u Mozzily. Otevřeme si stránku www.crypto.cat, a nainstalujeme Add-on, aplikaci poté najdeme v novém okně, v nabídce aplikací.



Ovládání programu
Průběh spuštění, přihlášení a ovládání aplikace je naprosto stejné u všech prohlížečů. Kliknutím na příslušnou ikonu spustíme program, který se otevře v novém okně.



Do prvního políčka zadáme libovolné jméno chatu, musí obsahovat pouze alfanumerické znaky. Jméno chatu si zapamatujeme, pro vedení konverzace s ostatními uživateli je nezbytné, takže jej sdělíme těm, se kterými si přejeme hovořit, aby se mohli do vaší konverzace přihlásit.
Do druhého políčka zadáme svoji přezdívku, nickname musí obsahovat pouze alfanumerické znaky.



Chat je primárně nastaven na skupinový chat. Váš text píšete do okna níže.



Pokud chceme psát konkrétnímu člověku, který je v chatové místnosti, klikneme na jeho jméno. Tím zahájíme soukromý chat, který zbytek lidí v místnosti již nevidí. Pro návrat do skupinového chatu klikneme na „Chat“ (někdy se zobrazuje jako „Conversation“).



Program má velice jednoduché ovládání, čtyři ikony nahoře vpravo.



1 – Status, či jeho změna
2 – zobrazí šifrovací klíč pro vaši relaci
3 – Zapnutí/vypnutí zvuku
4 – Odhlášení

Po ukončení konverzace a její opětovné pozdější zahájení není nutné se přihlašovat do stejné chatové místnosti, stejně tak není nutné používat stejnou přezdívku. Záleží pouze na Vás samotných a domluvě s ostatními kamarády. Je lepší samozřejmě tyto údaje měnit. Doporučujeme používat Cryptocat v kombinaci s TORem, tak totiž plně anonymizujete vaši konverzaci. V příštím díle si představíme další jednoduchý program pro šifrovanou komunikaci.