pondělí 9. dubna 2012

Ekoakce vol. 7 - AN jih


V sobotu 7. dubna vyráží malá skupinka nacionalistů AN Jih, podpořit probíhající dny ekologického aktivismu. Vyzbrojeni rukavicemi a igelitovými pytli, vybíráme jednu z nejnavštěvovanějších lokalit v našem okolí.  Po prvních pár metrech je jasné, že lokalita byla zvolena velmi dobře. To, co je možné nalézt v této chráněné krajinné lokalitě, je naprosto neuvěřitelné! Velké množství PET lahví, krabiček od cigaret, plechovek či všemožných plastových obalů, to jsou naše nejčastější úlovky, které rozhodně do přírody nepatří.


Po necelých dvou a půl hodinách aktivismu, shromažďujeme neuvěřitelných 18(!) pytlů odpadu a to jsme pročistili odhadem pouze 1/3 celé lokality. Nutno podotknout, že dle vzhledu byla většina odpadků na místě již delší dobu. Je neuvěřitelné s jakou samozřejmostí a pravidelností  zanechávají především rybáři a turisté odpadky v přírodě - jako by byl problém si přivezenou láhev či obal od svačiny odvézt zpátky a vyhodit na tomu určeném místě.


Tímto bychom rádi apelovali na všechny ostatní nacionalistické uskupení, nebuďte lhostejní ke svému okolí a snažte se chránit přírodu jak jen to jde! Komu jinému by měl být osud okolní krajiny milejší a drahocennější než lidem, kteří si uvědomují svojí identitu a osudovost s daným územím. V následujících týdnech se do okolních lokalit jistě ještě vydáme a dokončíme jejich vyčištění od odpadků!