sobota 7. dubna 2012

Ekoace vol. 6 - Brno


Je sychravo a schyjuje se k dešti. Ale ani tento nečas nerozhází ty nejskalnější mládežníky od letošní první ekologické akce – od sběru odpadků v lese na předměstí moravské metropole. Vybaveni igelitovými pytly a rukavicemi vyrážíme k vytipované lokalitě, kde na nás již z dálky vykukují všemožné předměty, co do přírody rozhodně nepatří. Neváháme a za občasného mrholení čistíme okolí lesních pěšinek. Podobnou aktivitu neděláme poprvé a tak nás již neudivuje, že hned po deseti minutách máme první pytel naplněn. Postupně procházíme celou lokalitou a končíme zhruba po hodině a půl s osmi vrchovatými pytly. S mnohými z nich máme problém dopravit je na sběrné místo, jak jsou přeplněny. Ani nechtějte vědět, co všechno lidé lehkomyslně odhodí při procházce lesem.



Nad inteligencí těch, co upravují přírodní krásy k obrazu svému a neštítí se odhodit cokoliv, co do přírody nepatří, raději nepřemýšlíme a tak nám zůstává dobrý pocit, z dobře odvedené práce a naděje v to, že alespoň chvíli se budou moci ostatní projít lesem a ne smetištěm.


Vyzýváme ostatní, aby jim nebylo lhostejné, kde se pohybují, kam chodí běhat, jezdit na kole, či na procházku se psem. Jistě je i ve vašem okolí kus přírody, který je poskvrněn něčím, co na daném místě nevyrostlo, co tam bylo sprostě zaneřáděno vandaly. Ohněte svůj hřbet a ulehčete přírodě! Děláte to hlavně pro sebe, pro své kamarády, pro přírodu i pro odkaz dalším generacím.