čtvrtek 20. října 2011

Itálie: To jsou pouliční boje, aktivismus, ale i solidarita

 Barikáda nacionalistů z Casapoundu, během protestů proti bankám a finančníkům.



















Zápach až k nebi - Italská města se stále víc a víc utápí ve vlastním odpadu. Ani Řím už není žádnou výjimkou. Ve věčném městě si vždy dávali záležet na tom, aby turisté a výletníci nepřekračovali hory odpadků a nemuseli dýchat znečištěný vzduch. To se ale může brzy změnit, na východě města leží římská maloprovincie Riano a v ní se má nyní zřídit nová gigantická skládka odpadů. Tento fakt zmobilizoval aktivisty Casapoundu (dále jen CP). „Ne skládce!“ stálo na několik metrů dlouhém transparentu aktivistů. Černé pytle na odpadky umístěné na přechodu pro chodce zastavily na 10 minut provoz. Na pytlech stálo „Mířím do Riana.“ Kdo produkuje odpad, musí také dbát na jeho patřičnou a k okolí ohleduplnou likvidaci. Na skládku se má ale nyní také svážet toxický průmyslový odpad. Aby skládka byla zaplněná, má se sem také svážet toxický odpad z ciziny, protože obchodování s odpadem je nyní lukrativnější než kdy dřív. Region Riano je kus italské kultury a historie. Mnoho obyvatel milionového Říma sem po dnech trávených v hektickém velkoměstě přichází hledat klid. Vedle páchnoucí hory odpadků to bude možné ale jen těžko.

































Palestrina - Před dvěmi lety na tomto místě protestovali lidé z CP za otevření knihovny. Za tu dobu se nic ovšem nezměnilo, takže se vrátili na stejné místo aby připomněli, že starosta a zastupitelstvo lhalo a nedodrželo svůj slib obyvatelům města. Následně upozornili, že sami otevřou svoji vlastní knihovnu, která bude přístupná všem občanům.



















V Římě protestovali aktivisté CP spolu s lidmi, které nechala radnice za asistence policie vystěhovat. Aktivisté totiž obsadili několik budov města, aby poskytli přístřeší rodinám, postiženým a starším lidem. Tito lidé přišli vinou záplav o své domovy a město jim přislíbilo přístřeší. Nic z toho však nedostali, tak CP vzal situaci do svých rukou. Tito lidé bez přístřeší jsou nyní pod ochranou CP a jeho delegace jedná se starostou a žádá dodržení všech slibů.


















Proti velkým životním nákladům
Riva del Garda - Aktivisté CP rozdali mezi občany 50kg pečiva z místní pekárny. Protikrizovým opatřením vlády má být zvýšení DPH na 21%. Růst cen se dotkne převážně základních potravin. Tako akce měla ukázat opatření které navrhuje CP: Snížení cen na základě dohod s maloobchodníky a snížení DPH na 5% u základních potravin.



Militanti z CP jdou svým kamarádům na pomoc



Mnozí  z nich jsou zadrženi...


Antifašisté a policie - vždy společně

U Fakulty práv v Neapoli bylo opět živo. Studenti a sympatizanti z CP a Blocco Studentesco rozdávali letáky, ve kterých informovali kolemjdoucí o antifašistickém násilí, které úřady neřeší. Mezitím se za asistence policie přiblížili antifašisté, militantům z CP se je však podařilo zatlačit. Hned na to ovšem zaútočí policie a zatlačuje militanty do uličky, ti se pak musí bránit pětinásobné přesile. Na jedné straně antifašisté na druhé straně policie. Jeden student z CP po "adekvátním policejním zásahu" skončil v nemocnici, zbylí tři byli zatčeni.

Chcete-li poznat chování italských policistů k národní mládeži při pouličních manifestacích, stačí si přehrát jedno video z roku 2008. Dějstvím bylo samé srdce Říma při masové manifestaci Casapoundu a Blocco Studentesco. Asi po třiceti minutách zaútočila na demonstraci skupina militantních antifašistů. Aktivisté CP a BS – ve videu na levé straně – se po celou dobu statečně drželi na nohou. Skuteční nacionalističtí studenti museli odolávat ataku antifašistů a zezadu obuškům italských policistů.