úterý 11. října 2011

Bezpečnostní manuál VI.



Bezpečnostní manuál I. zde
Bezpečnostní manuál II. zde
Bezpečnostní manuál III. zde
Bezpečnostní manuál IV. zde
Bezpečnostní manuál V. zde

Po poměrně dlouhé odmlce jsme tu zpět s naším bezpečnostním manuálem, který se tentokrát zaměří na jeden druh komunikátoru, který je oproti běžně používanému icq a v současné době hlavně facebooku daleko, ale daleko bezpečnější.

Krok první
Než začneme se samotnou instalací programu bylo by dobré nechat si celý počítač zkontrolovat antivirem a spywarem, který nám celý počítač "pročistí" od nežádoucích špionů a virů.

Jak provést takovou kontrolu počítače se můžeme dočíst v první díle našeho manuálu, kde najdete i odkazy na stažení některých antivirů a spywaru. Nepodceňujte tento krok.

Krok druhý
Protože komunikace po facebooku či ICQ neskýtá mnoho výhod spíše naopak (veškerá komunikace se archivuje, zprávy se posílají v nešifrované podobě, takže si je kdokoli kdo je schopen tok dat zachytit může bez problému přečíst atd.) je třeba požívat při komunikaci po síti něco bezpečnějšího. Pokud se nám nechce používat šifrované emaily pomocí šifry PGP (jak na šifrované maily jsme si ukázali v předešlém dílu) je pro nás jabber ideální způsob komunikace.

Krok třetí - registrace účtu
Přestože existují i české servery, které provozují českou modifikaci jabberu, my využijeme přeci jenom server, který je umístěn v USA.

Do našeho prohlížeče naťukáme tuto internetovou adresu https://register.jabber.org/. Je velmi důležité, aby před adresou byl uveden protokol https://. Obyčejné http:// odesílá data v nešifrované podobě. Jedna rada mimo téma, kdykoli se budete kamkoli přihlašovat (email, facebook, uživatelské účty atd.) vždy se snažte psát před adresu https://. Veškerá výměna dat tak proběhne v šifrované podobě, takže daleko bezpečněji(!tuto možnost vždy využívejte u facebooku a emailů!).


Po zadání adresy nám naběhne takováto stránka.


Do kolonky Username zvolíme přezdívku pod jakou budeme na jabberu vystupovat. Přezdívku volíme vždy tak, aby se nevztahovala k naší osobě a kterou jsme ještě nikdy nepoužili. Do kolonky Password zadáme heslo, které bude minimálně 12 znaků a bude obsahovat malá velká písmena, číslice a speciální znaky (jak tvořit bezpečná hesla se můžeme dočíst zde a jak bezpečná hesla generovat a bezepčně ukládat se dozvíme zde). Do kolonky Type the two words: opíšeme text, který je nad kolonkou (text je vždy jiný, je to obrana proti spamovým robotům). Na konec klikneme na Register.




Po kliknutí na Register nám naběhne toto nové okno, kde se nám objeví tzv. ID našeho účtu na jabberu. ID vypadá (se zapisuje) jako emailová adresa, vždy na to pamatujte.

Krok čtyři
Zvolíme si správného klienta na komunikaci. V celku jednoduchý a počeštělí je klient jabbim, kterého si stáhneme z této adresy.

Poté klienta naistalujeme (klikáme v podstatě stále jen na "Další, Další ..."). Spustíme klienta a zakřížkujeme "Mám Jabber účet" zde zadáme náš vytvořený účet franta114@jabber.org a heslo a ODŠKRTMENE "Pamatovat heslo" !!! Jsme připojeni!


Zadáme svoje ID a heslo a obě možnosti necháme ODŠKRTNUTÉ.

Krok pět
Než začneme komunikovat se svými přáteli, je důležité nastavit si některé parametry programu.


Je velmi důležité vypnout si Historii zpráv. Klikneme na Akce->Nastavení->Pluginy->Historie(většinou úplně dole) dáme odškrtnout -> Uložit ,Použít (zmáčkneme)


Jak si přidat do kontaktů své přátelé? Akce->Přidat kontakt (zadat ID: pevel25@jabber.org např.).

Nakonec bych jen rád poznamenal, že i tato komunikace není 100% bezpečná, ale je rozhodně několikanásobně bezpečnější než daleko rozšířenější ICQ či Facebook. Proto by si každý z nás měl najít těch pár minut a tento program si nainstalovat a "vnutit" ho i svým kamarádům! Skončeme konečně jednou pro vždy se všemi ostatními nebezpečnými komunikátory, z kterých těží bezpečnostní složky a antifa a nám žádné výhody nepřinášejí! Nebuďme líní a hleďme na své bezpečí na síti!!!