středa 31. srpna 2011

Právo jen pro bohaté?



Česká republika patří v Evropě na špici zemí s nejdelším průběhem soudního řízení. Běžné případy, které jsou jinde "hotové" během půl roku, se u nás vlečou dlouhé roky. Naděje, že poškozený člověk, domáhající se například náhrady škody za zranění, se dočká spravedlnosti je prakticky nulová. Pokud pomineme, že polovina justice jsou ex-komunisté převlečení za "demokraty", je tato záležitost hlavní slabinou české justice.

V rámci vládních reforem (nesmyslného zdražování, seškrtávání výdajů a ožebračování obyvatelstva) se chystá i zdražení soudních poplatků. Pokud se dnes nevyplatí jít do soudního sporu, protože vymahatelnost práva je u nás na tragické úrovni, pak po přijetí vládních reforem bude taková záležitost nemyslitelná. Občan si prostě nebude moci dovolit jít do soudního sporu a bude muset bezpráví na něm páchané "přejít" bez reakce.

Co to přinese? Firmy, velké korporace a státní instituce budou ve svém zacházení s občanem ještě drzejší a bezohlednější než doposud. Zdražení poplatků bude znamenat, že za svoje práva se bude před senáty soudů bít ještě méně lidí, než tomu je nyní.

Že by vybrané prostředky šly na zlepšení práce justice? O tom si můžeme nechat jen zdát. Peníze budou použity na zalepení děr ve státní kase, která je díky "výhodným" kontraktům sjednaným našimi politiky prázdná. Můžeme se tak dál těšit na zdlouhavá soudní řízení, tentokrát však za mnohem více peněz. Bita na tom bude pracující skupina obyvatel, která vykazuje příjmy a ze své práce si platí státní aparát, který nebude sto zajistit vymahatelnost práva pro všechny bez rozdílů příjmů.

Celý článek ZDE