středa 25. května 2011

Report ze sobotní akce odborářů



V sobotu 21.5. jsme navštívili odborářskou demonstraci, která měla vyjádřit svůj odpor proti plánovaným vládním reformám. Na místo srazu se dostáváme s dostatečným náskokem a tak si můžeme v klidu prohlédnout stánky různých organizací a inciativ. Nejčastěji je zde zastoupena organizace ProAlt dále pak Ne základnám či všelijaké marxistické spolky. Každý ze stánků nabízí relativně zajímavé materiály k dané akci. S přibývajícím časem se Churchilovo náměstí postupně plní, odborové organizace finišují s přípravami na pochod. Do poslední chvíle na místo srazu přijíždějí stále nové autobusy a přicházejí stále další lidé.


Symbolicky, za pět minut dvanáct vyráží protestní průvod ze Žížkova Seifertovou ulicí směrem na Václavské náměstí, kde je už připraveno řečnické pódium. Když se dav vydává na pochod ulicemi, z čela průvodu není vidět na konec. Mezi lidmi jsou vidět různé vlajky, píšťaly a transparenty, které vyjadřují (většinou) hrubý nesouhlas s chystanými reformami.



Podporu této akci předem ohlásili také anarchisté z ČSAF, kterých bylo podle našich odhadů v průvodu maximálně do dvou desítek. Většinou různě roztroušeni mezi davem. Ne zřídka jsme měli možnost pozorovat tyto aktivisty s "lahváčem" či "krabicákem" v ruce během průvodu. V trase průvodu (především na Žížkově) bylo možno shlédnout několik desítek antikapitalistických letáků z jejich produkce.



Průvod demonstrantů se postupně přesunul na Václavské náměstí, kde byla od jedné hodiny nahlášená hlavní odborářská akce. Nutno podotknout, že před příchodem průvodu bylo již Václavské náměstí velmi slušně zaplněno občany, kteří se průvodu nezúčastnili. Jako první se slova ujaly dvě moderátorky, které poté přenechaly slovo předsedovi ČMKOS J.Zavadilovi. Zavadilův projev působí velmi svéráznou formou, přesto dle našich mínění není dost razantní a jasný. Nakonec sice připomněl výročí pražské defenestrace, ale v zápětí dodal, že by se jejího opakování nerad dožil. Dalším řečníkem byl B.Dufek z Asociace samostatných odborů, který vyzývá k novým volbám. Z další řečníků stojí za zmníku už jen Tereza Stöckelová z ProAltu



Václavské náměstí bylo z dobré třetiny zaplněné a odhady počtu účastníků se pohybují mezi 40- 50 000 osob. Mezi demonstranty by jsme našli snad všechny věkové kategorie. Akce se účastnila velká většina odborových organizací napříč celou zemí. Měli jsme možnost vidět zaměstnance mladobololeslavské Škodovky, želečničáře, zdravotně postižené či jen samostatně demonstrují občany.

Bylo potěšující ten den vidět tisíce českých lidí, kteří se nebáli vyjádřit svůj názor veřejně v ulicích. Přesto si myslíme, že pouze demonstrace bez rozsáhlejších akcí a stávek budou vládnoucím elitám pouze pro smích. Dalším kladem hodnotíme i to, že už se na akcích tohoto typu začínají objevovat pronárodní aktivisté. Sice zatím bohužel poskrovnu, ale už přece. Příští akce tohoto typu bychom si neměli nechat ujít! Ukažme anarchistům a jim podobným, že nemají patent na podobné akce, připravujme informativní letáky, plakáty či samolepky, buďme aktivní. Ukažme že máme myslitele a osobnosti, ze kterých můžeme čerpat a nabízet alternativy, které narozdíl od jejich utopických ideálů již fungovaly! Společně proti kapitalismu!