úterý 12. dubna 2011

Kdo je Martin Pecina?


Není to tak dávno, zhruba před rokem a půl, co naši zemi sužovala úřednická vláda sionisty Fischera a spolu s ní ješitný trpaslík Martin Pecina coby ministr vnitra, úderná pěst lidu a kladivo na extrémisty. Zrovna před pár dny proběhla tiskem zpráva, že se tento mužíček stane šéfem jaderné divize společnosti Vítkovice Nuclear Power.

Pecina začínal na gymplu jako svazák, díky jeho vlezdoprdelistického aktivismu se postupně vypracovává a začíná získávat kontakty. Po své podnikatelské činnosti začíná Pecina pracovat v Hutním projektu Frýdek-Místek, vypracuje se až na pozici ředitele společnosti a brzy na to začíná figurovat v představenstvech a dozorčích radách mnoha soukromých firem např. Kofing a.s., ISPAT NOVÁ HUŤ a.s ...

Mezitím stihne krátkou politickou kariéru v ODS, poté přestoupí do ČSSD - zde získává kontakty na politické podsvětí. Klíčové pro něj bylo především místo náměstka ministra průmyslu a obchodu pro oblast nerostných surovin, energetiky a hutnictví, v letech 2003 až 2005 kde lobboval za prolomení těžebních limitů (patrně pro Czech Coal Pavla Tykače - nepotrestaného privatizačního zločince).

Za své lobbystické aktivity získává v roce 2004 cenu "Ropák roku 2004" - jde o anticenu udělovanou za antiekologický čin roku. Pecina jej získává za již zmíněný "uhelný" lobbing (zvýšení těžby) a s tím spojenou likvidaci několika severočeských obcí, dále pak za podporu zvyšování další produkce oxidu uhličitého a za výstavbu rozsáhlé průmyslové zóny na úkor Chráněné krajinné oblasti, apod.

V roce 2005 byl za odměnu uklizen na úřad pro ochranu hospodářské soutěže (Antimonopolní úřad). A dovedeme si asi živě představit takového Pecinu, jak chrání České zájmy a nedejbože zájmy českých lidí.

Téhož roku se Pecina podílí na likvidaci státního majetku - většinového podílu v podniku Vítkovice Steel jakožto předseda komise pro jeho privatizaci. Zde předvedl Pecina svoji do nebe volající arogantnost, když odmítl návrhy odborů, ohledně zvýšení ceny podniku. Nutno podotknout, že následkem celé privatizace bylo obrovské propouštění zaměstnanců.

Další kontakty získává ve společnosti ČEZ coby člen dozorčí rady ve které dostává nechutně velké odměny. V roce 2007 byl Pecina a dalších deset lidí obviněno v souvislosti s kauzou udělování odměn v rámci občního programu ČEZ, kde si komise sama schválila možnost získávat akcie ČEZu pod cenou s možností je následně prodat za daleko vyšší cenu. Celkem si přišli na 130 milionů. Byli obviněni z porušování povinností při správě cizícho majetku a hrozilo jim až 8 let. Pecina, šéf antimonopolního úřadu a člen dozorčí rady ČEZ, se orosil studeným potem a málem ho trefil šlak. Nakonec ale prasátko zchladilo hlavu, nasadilo vážný tón a pravilo "Je to nesmysl, myslím, že je to omyl, že to mělo být obvinění na někoho jiného". Tato výmluva byla díky známostem dostačující a tak tuto krizi přečkal a ve svých rejdech pokračoval směle dál.

Červenec 2008 - Pecina se setkává s nejznámějším slovenským miliardářem, Andrejem Babišem, bývalým členem KSČ a příslušníkem StB, kterému bývalý aktivní svazák Pecina ze svých postů a skrz své kontakty zařizuje budoucí zakázky a příznivé podmínky pro podnikání a pozici na trhu v Čechách.Jak je vidno, vrána k vráně sedá.

V roce 2009 usedá Pecina na ministerský stolec. Funkci ministra vnitra v úřednické vládě páně Fišera jenž připravovala živnou půdu pro součastné ekonomické reformy si Pecina náležitě užívá, chrochtá blahem a za státní peníze si pořizuje Audi Q7, neboť mu údajně hrozí nebezpečí od "neonacistů". Téhož roku totiž zahajuje boj proti extrémistům - následují domovní razie, hudební akce s politicky nekorektní hudbou jsou brutálně napadány policií, jejíž pravomoce nejsou žádným zákonem omezeny. V podstatě vše, co označí jeho politruci jako závadné, je nějakým způsobem postihováno.

A aby vláda oportunismu navodila atmosféru "potírání zla", zahájil Pecina "tažení" proti korupci - navrhl "Balíček" protikorupčních zákonů. Že svůj "Mein kampf gegen koruption" myslí opravdu vážně, potvrdil v rozhovoru pro plátek iHned.cz, kde se nechal slyšet že On sám, by v žádném případě žádnou korupci nehlásil.

A proč taky? Byl by nakonec sám proti sobě. Pecina za své působnosti v ministerstvu, ostatních vládních institucích a komisích tiše toleroval korupci (což je také trestné) a podílel se na ni. Kdyby měl totiž tento boj vést stejně vážně a s takovou vervou, jako boj s extrémisty, pravděpodobně by se již sám, díky svému úsilí nácházel ve vazební cele.

Máslo na hlavě je evidentně normou každého "protikorupčního" politika a boj proti tomu, co je hlavním znakem post-demokracie - korupci, je pouze divadlo pro občany. Stačí se podívat na součastné kauzy (např.Promopro), které nakonec vždy jako mávnutím kouzelného proutku vyšumí do ztracena, jejich strujci a pomahači pokračují dále.

2011 - Pecina je pro ČSSD neatraktivní, tak využívá svých kontaktů a přesouvá se do společnosti Vítkovice Nuclear Power, ve které bude šéfem jaderné divize.

Pecina sám na rovinu přiznal, že využije všechny své kontakty, aby zařídil firmě prosperitu a známosti z antimonopolního úřadu mu v tom určitě nebudou bránit.

Je možné, že využije (nejen) kontaktů z ČEZu k ovlivnění výběrového řízení na dostavbu Temelína. A možná to bude shodou okolností zrovna Pecinova jaderná divize, která bude dodávat vítězné firmě potřebné součástky...

Tímto Pecinův příběh zdaleka nekončí. Abychom si udělali obrázek o tom, jaké lidi dosazoval na ministerstvo, bylo by dobré připomenout nedávný výstup mistra Radka Johna na ČT24, kde zcela otevřeně přiznal že  Michal Moroz, lobbysta za izraelské zájmy byl dosazen Pecinou.

Zajímavostí osobnosti Pecinovy je jeho dualita. Na jedné straně nekompromisní boj s neonacisty posvěcený židovstvím premiéra Jana Fischera a na straně druhé jeho "osobní" boj s korupcí, který skončil u slovíčkaření a u jmenování různých lobbystů do pozic poradců a náměstků na ministerstvu vnitra.

Pecina je prototyp postdemokratického člověka - korupčníka, který je vhodný pro každý režim. Jde o zkaženou, bezcitnou osobnost, která se dere neustále dopředu a nehledí na následky svých činů. Jako korupčníka jej sice moc neznáme, ale jako představitele polistopadové normalizace, si jej budeme pamatovat dlouho...