pondělí 27. prosince 2010

Smutné výročí



Dnes je to na den přesně dva roky, kdy byla zahájena teroristická operace s názvem "Lité olovo" –  v mainstreamových mediích se ale můžete dočíst něco jiného. Jednalo se prý o nutný zásah demokratických vojsk svobodu vyznávajícího státu Izrael, který se pouze bránil proti zlým a všeho schopným teroristům z řad běžných Palestinců.

Jak jinak si můžeme vysvětlit více jak 1400 mrtvých obětí během 23 dnů. Z oněch 1400 zavražděných bylo navíc na 900 obětí žen a dětí. Česká republika v tehdejší době předsedala EU. Byla tedy pověřena vytvořit stanovisko k tomuto teroristickému činu.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzeberg komentoval tuto akci slovy : "Za určitých okolností je násilí adekvátní..." Ano násilí je za určitých podmínek opravdu adektvátní, ale ne za podmínek, že cílem tohoto hrůzného vraždeného činu byly především ženy, děti a původní obyvatelstvo, které bylo násilím vytlačeno ze svých domovů. Už jsme byli svědky humanitárního bombardování Srbska, humanitární bomby padaly i na Irák či Afgánistán, proč by nás mělo tedy udivovat to, že podobná situace se děje v Gaze?


Nic nezměnilo ani to, že podle Amnesty International a Goldstoneovy zprávy  (která se i projednávala na půdě OSN) se jedná o velmi vážné vojenské zločiny, které by měly být prošetřovány před mezinárodním tribunálem.



Ale tragedie bohužel nekončí s těmi, kteří byli zabiti. Spolu s tisíce zraněnými, jsou zde tisíce děti, kteří vyrůstají bez rodičů a rodiče, kteří museli naopak pohřbít svoje děti. Psychický nápor na obyvatele Gazy je obrovský, nulové vyhlídky do budoucnosti, každodenní ponižování ze strany Izraele. Používání nekonvenčních válečných zbraní způsobilo, že velká část vody je kontaminovaná (dokonce i některé oblasti). V Gaze to nebyl pouze masakr lidských bytostí, ale také masakr pravdy a spravedlnosti, za který nebyl doposud nikdo potrestán.


Budeme se pokoušet, Vám čas od času přinášet zajímavé dokumenty napříč tématy. K obsahu článku se více než hodí dokument "Palestina je stále problém". Dokument britského novináře a dokumentaristy Johna Pilgera z roku 2002. Film umožňuje nahlédnout na to, co se z médií zpravidla nedozvídáme, na opomíjené utrpení okupovaných Palestinců.

Pilger se dotýká všech palčivých problémů izraelsko - palestinského sporu : ilegální okupace pásma Gazy (za natáčení ještě oficiálně okupovaného) a Západního břehu Jordánu, neexistence palestinského státu, přítomnost ilegálních izraelských osad, terorismu, palestinských sebevražedných útoků, teroristické minulosti některých izraelských předáků, vojenského a finančního zaštítění Izraele Spojenými státy, atd. Ve filmu hovoří Palestinci i Izraelci a jejich autentické výpovědi vykreslují velmi svízelnou situaci na Blízkém Východě.


Žádné komentáře:

Okomentovat