úterý 29. ledna 2013

Wehrwolf od Hermanna Lönse


V nakladatelství LIBRO NERO vychází legendární Vlkodlak, v originále Wehrwolf od Hermanna Lönse.

Rodová, kmenová, národní sounáležitost a hrdost, jsou aspekty, které Löns do svého díla vložil. Tyto aspekty jsou v dnešní době prezentovány jako něco, za co je potřeba se spíše stydět a kdo by se nedejbože chtěl dnes těmito pravidly řídit, bude označen za zpátečníka a rozvraceče nového pseudohumanitního řádu jednadvacátého století. Když by k tomuto všemu nějaký horlivý novinář vytáhl fakt, že podle této knihy pojmenoval Joseph Goebbels nacistické podzemní hnutí, máme tady jasnou kontroverzi o zapovězeném díle. Löns by se určitě divil.

Pak jsou zde lidé, svobodně smýšlející, pro které tento román může poskytnout jistý návod i do dnešních dob.

Kniha pojednává o poklidném německém venkově sedmnáctého století, které z klidu vytrhne třicetiletá válka. Válka vyrve sedláky z jejich každodenní rutiny a bere jim majetky, životy blízkých i svobodu. A tak se iniciativou mladého venkovana Harm Wulfa dává selský lid dohromady, přes veškeré malicherné problémy a čelí tak organizovaně plenícím nájezdníkům. Netřeba dodávat, že se tak děje nepříliš humanistickými metodami, ale právě proto je tento odpor učinější.

Vlkodlak tak u nás vychází po dlouhých 70ti letech a v knize krom samotného románu najdete i faktografickou část, popisující hnutí Wehrwolfů, život Hermanna Lönse a vybrané úseky scénáře k filmovému zpracování díla.

Knihu si můžete zakoupit v každém větším knihkupectví nebo si ji objednat přímo u vydavatele na adrese Libronero@libronero.cz