čtvrtek 3. dubna 2014

Guillaume Faye: Ukrajina: Rozumět ruské pozici




Události na Ukrajině mají jediný důvod. Celá věc byla spuštěna návrhem EU o ekonomickém a obchodním přidružení, které mělo být předehrou ke vstupu Ukrajiny do EU a NATO. Svržený prezident Janukovyč tuto nabídku akceptoval především díky špatnému finančnímu stavu země.

Rusové tento sled událostí mohli vidět jen jako provokaci, která měla později zapříčinit přesunutí Ukrajiny z ruské sféry vlivu a přetáhnout jí tak na stranu dua EU - USA. Rusové tedy poté nabídli protinávrh finanční pomoci Ukrajině. Ukrajinská vláda následně ustoupila a vypověděla smlouvu s EU ve prospěch Kremlu.

To byl začátek exploze – vzpoury vedené ukrajinskými nacionalisty, kteří jsou anti-Ruští a pro-evropští, alespoň dle novinářského slovníku. Po nepokojích, ve kterých bylo zabito okolo 150 lidí (mnohem méně než při střetech v Severním Irsku), [1] nastalo to, co Rusové nazývají převratem. Obnovený ukrajinský parlament (Rada) odstranil Viktora Jankuvyče, který byl zvolen ve všeobecných volbách, na čemž nikdy moc Kramlu nezáleželo.

Rusko samozřejmě využilo těchto událostí ke znovuzískání kontroly nad Krymem, který Nikita Chrusčov (čistě symbolicky) podstoupil Ukrajinské sovětské republice v roce 1954, přestože většina obyvatel hovoří rusky. Geopolitická realita je nejvíce přesvědčivá – i když překračuje mezinárodní právo – v jižním Sevastopolu je totiž zakotvena ruská flotila. Kreml nemůže strategicky souhlasit s Ukrajinou, jež byla kolébkou Ruska a všech Rusů žijící na jihu a východu země, která by tímto vpadla do „západního tábora“. Tento tábor pro Putina znamená EU - NATO ovládané americkým vlivem.

Je jasné, že Janukovyč byl satrapa a autokrat, ale ne menší než 60% vůdců světa. Jeho režim (stejně jako Ruský) se nepřibližuje k despotismu pozorovaném v Číně, Venezuele a mnoha zemích Asie, Afriky a muslimského světa, s nimiž tzv. „svobodný svět“ - samolibí ochránci lidských práv – udržuje ty nejlepší vztahy. 

Prezentace ukrajinských záležitostí západními politiky a medii (včetně klauna Bernarda-Henri Lévyho), jako boj za demokracii, je absolutně mylný. Vyplývá to především z geostrategických zájmů v rámci země rozdělené mezi pro-ruský a rusky mluvící východ a anti-ruský a pro-evropský západ populace. Jde o tragickou situaci ve středu Evropy, která neměla být zhoršována. 

V tomto ohledu byla EU nezodpovědně provokativní, když svojí nabídkou případného členství [2] doslova kopala do mraveniště. Podobně se zachoval i ukrajinský parlament s prozatimní vládou, která hlasovala pro zrušení ruštiny jako úředního jazyka v zemi s početnou ruskojazyčnou populací. To můžeme jen stěží brát jako důkaz demokracie. Záminka Putinovi byla dodána na stříbrném podnose. Putin obvinil nový režim, který je v jeho očích nelegální, z nacionalismu a „fašismu“ ohrožujících bezpečnost rusky mluvících občanů, kteří hledají ruskou ochranu.


Ale nejhorší ze všeho je drzá reakce americké vlády. Prezident Obama a ministr zahraničí John Kerry (s nimiž jsou za jedno francouzští socialisté, kteří jsou nově více atlantičtější než Chirac a Sarkozy) pohrozili Rusku ekonomickými sankcemi a vyloučením ze skupiny G8, obvinili ho z porušování mezinárodního práva a Charty OSN. Vše kvůli vojenskému zásahu v suverénní zemi. Kerry mluvil o „okupaci a invazi Ukrajiny“. Řekl: „V 21. století byste se neměli chovat jako ve stoletím 19. a napadat jinou zemi“.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen přispěchal se svojí provokací, ve které řekl: „Ruská akce na Ukrajině je v rozporu s Chartou OSN. To ohrožuje mír a bezpečnost v Evropě. Rusko musí zastavit svoje vojenské hrozby a aktivity.“

Jaká neuvěřitelná drzost... Spojené státy rozpoutali invazi do Iráku pod falešnou záminkou bez mandátu OSN, tím vesele porušili Chartu, stvořivše chaotickou situaci; a nyní hodlají kázat Rusům morálku. Mysl vrávorá. Tato nervozita (v podání Západu pozn. redakce) je také vysvětlením ruské facky do tváře západu skrze Sýrii.

Důležitý bod, který by měl být znám: Na rozdíl od socialistické Francie, která je v linii Washingtonu [3], Německo kancléřky Merkelové přijalo „gaullistickou“ pozici nejlepšího partnera Ruska, který bude nejpravděpodobněji jednat o krizi.

Frank-Walter Steinmeier, ministr zahraničních věcí, velmi realisticky zamítl návrh USA na vyloučení Ruska ze skupiny G8. Narozdíl od Quai d’ Orsay a ministerstva zahraničí USA, kteří požadovali opak.

Můžeme si tedy načrtnout pouze orientační závěry, jelikož ukrajinská krize ještě neskončila:

1. Je velmi nešťastné, že takovýto konflikt propukl v Evropě mezi Evropany společného původu (tj. slovanskými bratranci), zatímco ne-evropské koloniální invaze jsou, jak víme, v plném proudu. Připomíná to občanskou válku v Severním Irsku. Bojujeme jeden proti druhému, přestože naši skuteční nepřátelé jsou zcela jiní.

2. Ukrajina není pravděpodobně životaschopná země ve střednědobém horizontu. Její východní a jižní části enektované Ruskem jsou, jak je zřejmé, nepřekonatelným problémem pro mezinárodní právo. To je důsledek státního nacionalismu definovaného mezinárodním právem. Na Ukrajině to dříve nebo později praskne. Mentalita [morality] vždy vytváří skutečnost. Cedat lex reibus.

3. Ukrajinská krize povede k oživení studené války proti Rusku. To je samo osobě ohromnou chybou.

4. Takzvaní „proevropští“ Ukrajinci nemají představu o tom, co nastane v případě vstupu do EU: nekontrolovatelná imigrace, která je daleko horší než představovaná ruská hrozba, ztráta hraniční kontroly a částečná ztráta vlastní suverenity.

Poznámky:

1. Žádné věrohodné vyšetřování nezjistilo, kdo byl zodpovědný za zastřelené, ani kdo byli odstřelovači, kteří zabili protestující. Odpovědnost Janukovyčova režimu není prokázána. Západní media neidentifikovala střelce.

2. Vstup Ukrajiny do EU bude znamenat ekonomickou katastrofu [economic headache]. Byla by to událost, kterou by Kreml hodnotil jako provokaci.

3. Pan Hollande byl Obamou ve Washingtonu přijat jako „ king of the Moon“ a byl zcela napálen. Polichocen jako pudl chtěl vylepšit svou image, ale nepochopil scénář: zapojil Francii na cestu antlaticismu ve chvíli kdy Německo vstupuje do hlavního ekonomického partnerství s Ruskem.