úterý 7. ledna 2014

Acca Larenzia 7 Gennaio 1978


70. léta v Itálii jsou často přezdívaná „Olověnou dobou". Není snad trefnějšího názvu, který by toto velmi divoké období popsal. Tragedie, která se udála na římské ulici Acca Larenzia jen popisuje tuto vyhrocenou dobu.

7. leden 1978 Řím - Je večer, pět mladíků z Fronte della Gioventú (1) právě opouští centrálu MSI (2), aby začali s roznášením letáku, které zvou na blížící se koncert legendární kapely Amici del Vento. Z ničeho nic se ozve střelba z automatických zbraní. Nic netušící mladíci, kteří nejsou nijak ozbrojeni jsou okamžitě zasypáni dávkami výstřelu od skupinky 5-6 útočníků.

20letý student medicíny Franco Bigonzett je na místě mrtvý. Vincenzo Segneri, přestože je postřelen nepropadá panice. Společně s dvěma nezraněnými kamarády (Maurizio Lupini a Giuseppe D' Audino) se dostává do centrály MSI, která disponuje ocelovými dveřmi. Francesco Ciavatta bohužel takové štěstí nemá. Postřelený Francesco uniká přes schody na druhou stranu budovy. Je dohnán a několikrát zasažen do zad. 18letý student Francesco umírá při převozu do nemocnice v sanitce.

Pamětní deska na místě činu nese nápis: „Zavražděni nenávistí komunistů a sluhou státu"

Zpráva se šíří mezi italskými nacionalisty rychlostí blesku. Během několika hodin je místo obleženo davem rozzuřených militantů (3). Policie situaci absolutně nezvládá a rozhání dav pomocí obušků a slzného plynu. V následném chaosu jeden z policistů vytahuje zbraň a střílí. Kulka si opět našla cíl. 19letý politický aktivista a hudebník Stefano Recchioni je zasažen. Umírá po dvou dnech hospitalizace v římské nemocnici.


Během následujících dnů se na nedaleké čerpací stanici nachází kazeta, která odkazuje na aktéry této zbabělé vraždy. K činu se hlásí komunistická skupina, která si říká Nuclei Armati di Contropotere Territoriale. Více jak deset let vyšetřování nevedlo k žádnému hmatatelnému výsledku. Vrahové nebyli nikdy dopadení natož potrestáni.

FRANCO - FRANCESCO - STEFANO
PRESENTE - PRESENTE - PRESENTE





Poznámky:
(1) Jedná se o mládežnickou organizaci spadající pod MSI.

(2) MSI - Movimento Sociale Italiano. Italská politická strana, která vznikla po rozpadu RSI a částečně navazovala na její ideály a myšlenky. V 60. letech byla v Itálii 4. nejsilnější stranou.

(3) Militant - přesný význam a překlad tohoto slova je rozdílný oproti vnímání v česko-jazyčném prostředí. Význam slova by se dal popsat jako politický aktivista či jen aktivista.