sobota 6. července 2013

Svobodu politickým vězňům!



8. května 2013 byl zatčen na letišti v Bělehradě ruský historik, novinář, spisovatel a nacionalista, zakladatel ruské organizace Ruský obraz Ilya Goryachev. Ruský historik měl v Srbsku povolení k pobytu, protože zde dlouhodobě pracoval na svém vědeckém výzkumu. Srbská policie jednala na pokyn ruského ministerstva vnitra a FSB.

Ve vykonstruovaném obvinění stojí, že Ilya Goryachev byl organizátorem Bojové organizace ruských nacionalistů (BORN), o které nikdy nikdo neslyšel a která má údajně na svědomí několik vražd. Toto obvinění stojí na svědectví člověka, který byl odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody, a je značně nedůvěryhodné.

Skutečným důvodem zatčení ruského historika byly jeho politické kontakty. Měl kontakty nejen na srbské politiky. Vedl například rozhovor se srbským politikem a bývalým ministrem zahraničí Vukem Jeremićem. Měl kontakty i na přední politiky, kteří zastávali konzervativně nacionální a antiliberální názory. Dnes se může stát Ilya Goryachev významným kompromitujícím nástrojem, který FSB použije proti těmto členům státní dumy. Politik, který spolupracuje s čelným představitelem pravicově extrémistické teroristické organizace, je předem odepsaný, případně i snadno vydíratelným.

Ilya Goryachev má celkem tři advokáty, kteří mají s podobně politicky citlivými kauzami své zkušenosti. V Srbsku ho obhajuje známý advokát Goran Petronijevic, který je bývalým adokátem politického vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiće. V Rusku se na jeho stranu postavili Mark Feygin a Nikolay Polozov, kteří jsou známí svými protisystémovými postoji, a proslavili se při obhajobě feministické skupiny Pussy Riot.

Srbský soud rozhodl minulý měsíc vydat Goryacheva do Ruska. Jeho advokáti se proti rozhodnutí odvolali. Je zde důvodné podezření, že v Rusku bude historikovi nejen upřeno jeho právo na spravedlivý proces, nýbrž že bude ve vězení mučen či zabit. Takové scénáře nejsou v ruské vězeňství anomálií. Obzvláště pokud se jedná o takto policistky motivované kauzy proti nacionalistům.

Ilya Goryachev popřel svou vinu a v dopise z vězení a vzkázal veřejnosti, že nevěří ve spravedlivý proces, který by ho v Rusku mohl čekat. Je zde velký tlak FSB. Proto žádá Srbsko na základě mezinárodních úmluv o azyl v této zemi, kde je připraven hájit se před nezaujatým soudem.