neděle 5. května 2013

Když bomby beztrestně padají!


Dnes v noci zaútočilo izraelské letectvo na syrské území, konkrétně na vojenské výzkumné centrum v Damašku! Nebyl to první útok ze strany židovského státu. Letos v lednu se už tento komplex stal cílem izraelských raket. Naposled letouny F16 s Davidovou hvězdou zaútočily v pátek v noci a znovu dnes nad ránem! Při útoku podle nepotvrzených informací (Izraelská strana samozřejmě odmítá cokoliv komentovat) přišel Izrael o dvě stíhačky. Třetí měla být údajně sestřelena po tom, co narušila vzdušný prostor nad ruskou vojenskou základnou v Tartúsu! Zda měl byl letoun sestřelen ruskou armádou. Podle posledních informací jsou exploze v Damašku slyšet i nyní. Zda jde ale stále o útok Izraelců nebo jen následný útok sionisty povzbuzených islámských radikálů není jisté.

Je každopádně jisté, že v Sýrii se začíná vyostřovat situace. Ráno informovala syrská státní televize SAMAA, že bylo do stavu nejvyšší pohotovosti uvedeno vojenské námořnictvo Ruska, jenž je v regionu přítomno a i Íránská armáda a Libanonští bojovníci hnutí Hizballáh! Je důležité si povšimnout toho, že ačkoliv už po několikáté čelí Sýrie otevřené vojenské agresi ze strany Izraele, neuchýlil se prezident Bashar al-Asad k odvetnému útoku. I největší ze spojenců Sýrie Írán neodpověděl silou! Zato lidem v Evropě a USA jsou tyto země médii vykreslovány jako agresoři. Zatím ale jediný, kdo použil vojenskou sílu a agresivní jednání je "jediná demokracie" na Blízkém východě- židovský stát Izrael! Jen izraelské bomby zabíjejí syrské vojáky a civilisty! Kdo je potom agresor a kdo oběť? Myslím si, že pro normálně myslícího člověka je odpověď jasná... 

Samostatnou kapitolou je pak úloha Ruska a Číny. Rusko je označováno za největšího spojence, ale zde je dobré dodat upřesnění. Rusko je největší spojenec Sýrie, ale pouze na diplomatické úrovni, stejně jako Čína. Vojensky se nedá předpokládat, že by se za Sýrii postavilo. Bohužel! Čína dnes ráno odsoudila izraelskou agresi a označila ji za zbabělou. Ale to je asi tak vše, čeho se od Číny dočkáme. Sýrii hrozí, že by mohla dopadnout, jako Československo v roce 1938 a Čína s Ruskem se z největší pravděpodobností stanou syrskou Francií a Británií.

Nezbývá jen doufat, že Rusko neustoupí, stejně jako tomu bylo v bývalé Jugoslávii a dostojí svým závazkům spojence i na vojenské úrovni. Protože jak je vidno na diplomatické půdě OSN se proti Izraeli a USA bojovat nedá. USA i Izrael totiž neuznávají žádné mezinárodní právo a za naprostého nezájmu světových médií a vlád bombardují koho se jim zachce. A proto jediná obrana je možná silou. 

Bůh ochraňuj prezidenta Assada a syrský lid!