úterý 8. ledna 2013

Vánoční solidární podpora chudých českých rodin











"Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých" - Franz Kafka
Úvodní citát dokresluje smutnou situaci v naší zemi - střední třída doplácí na asociální politiku české vlády a zatímco pár elit bohatne, obyčejní lidé se stále častěji noří do existenčních problémů. A právě takovým rodinám se několik pronárodních aktivistů rozhodlo zpříjemnit Vánoce. Jak už je naším zvykem a naší povinností, pomáháme tam, kde je potřeba. Naše poslední podpora se týkala především budoucnosti našeho národa - dětí. Již v minulosti proběhlo několik solidárních akcí nejenom pro rodiny s dětmi, ale také pro psí útulky a přírodu. O tom, že takové akce mají smysl, svědčí nejen radost v očích obdarovaných, nýbrž i fakt, že jsme byli letos sami kontaktováni s prosbou o materiální pomoc.

Po několika schůzkách s jednou organizací, jejíž název zde samozřejmě kvůli přičinlivé ideopolicii a její pracovní metodě - zastrašování - zmiňovat nebudeme, dostáváme bezejmenný seznam rodin a jejich dětí. Na seznamu je 8 dětí, pro které nejsou Vánoce takové, jaké by měly být - svátky klidu a pohody. Nenecháváme nic náhodě a aktivisté napříč celou ČR se mobilizují. Do celé podpory se kromě pronárodních aktivistů z Kutné Hory, AN Plzeňsko, AN Jih, Brna, Ostravy, Prahy, Pardubic, Benešova, Liberecka zapojují i obyčejní lidé, kteří pochopili důležitost akce a přidávají ruku k dílu. Shání se teplé oblečení, boty, hračky, knihy, školní potřeby a pro rodiče trvanlivé potraviny. Během dvou týdnů jsou věci kompletní a mohou se předat rodinám s dětmi. Mezi aktivisty se vybralo doslova několik kg pastelek, desítek sešitů, omalovánek, nespočet školních potřeb. Nechybělo ani teplé oblečení, boty, dále i plyšové hračky, školní batoh, zábavné hry, panenky pro holčičky a spousty dobrodružných knih a sportovních věcí pro kluky apod. Na rodiče pak čekalo několik kg základních trvanlivých potravin jako mouka, olej a těstoviny. Celková částka, která pokryla náklady na tuto podporu, se blíží ke 20 000,- Kč.

Tímto však podpora potřebných nekončí, zároveň totiž probíhá i sbírka oblečení pro další oběti systému - bezdomovce. Vybrané oblečení následně putuje do centra pro lidi bez domova v Kutné Hoře. Všem, kteří přiložili ruku k dílu a ve svém volnu a za své peníze vyrazili shánět věci pro rodiny s dětmi, patří samozřejmě obrovský dík! O smyslu takovýchto přímých akcí nelze pochybovat a určitě se nejedná o akci poslední. Tam, kde systém selhal, jsme my připraveni podat pomocnou ruku!