čtvrtek 8. listopadu 2012

Nebezpečí facebookové komunikace



Bohužel je mezi námi stále mnoho jedinců, kteří nedokáží komunikovat na síti jinak, než pomocí chatu, který nabízí facebook. Že je tato komunikace vysoce riziková, snad nemusíme většině našich čtenářů připomínat. Pojďme se tedy podívat na známá fakta o komunikace skrze facebookový chat.

Facebook, jako řada dalších sociálních síti, plně monitoruje svůj chat. Informace které přes chat napíšete, jsou dlouhodobě zaznamenávaný a ukládány na servery californské společnosti a v případě potřeby mohou být kdykoli zpětně dodány. Platí to i pro konverzace, které ze svého profilu tzv. vymažete a Vám jako uživateli se již nezobrazí.

Cokoli na facebookovém chatu napíšete, prochází softwarem, který disponuje umělou inteligencí  a vyhodnocuje obsah vaší zprávy. Software je nastaven tak, že zachycuje klíčová slova či slovní spojení, vyhodnocuje informace z profilů, které mezi sebou komunikují či srovnává fráze, které byly získány v dřívější době při odhalení trestné činnosti. Software taktéž zbystří při výměně jakýchkoliv osobních údajů, kontaktních adres, telefonů, mailů či při používání vulgární mluvy. Veškerý tento skenovací proces je posléze zaslán na  bezpeční oddělení facebooku, kde zaměstnanci komunikaci vyhodnocují a případně jí předávají dále policii.

Jsou známy případy, kdy facebook poskytl kompletní údaje o podezřelém, včetně fotek, komunikace atd. policii. V českém prostředí se již objevily informace o tom, že policie disponovala kompletními přepisy nedávné chatové komunikace s přesným časem. Je tedy otázkou, zda-li v jistých případech (zde máme na mysli především oblast tzv. extremismu) nedisponují represivní složky přímým přístupem k facebookovým účtům a jejich komunikaci v reálném čase. Spousta indicií k tomu jednoznačně nasvědčuje (naprosto aktuální informace policie, které byly sděleny pouze pomocí facebookového chatu).

Samozřejmě vysvětlení může být daleko prostší (slabá forma zabezpečení). Přesto bychom tuto možnost vůbec nezavrhovali a v ideálním případě s ní počítali jako s reálnou.

Jak se tedy vyhnout šmírování?
Odpověď na tuto otázku je velice jednoduchá. Přestat naprosto využívat, či omezit komunikace skrz facebook jen na nevýznamné nic říkající tlachání. Na jakékoliv sdělení důležitějšího rázu využít jiných způsobů, které jsou daleko bezpečnější. Ideální volbou je například šifrovaná forma jabberu. Podrobný návod jak na šifrovaný jabber naleznete zde.

Pokud přesto hodláte facebook využívat k jisté formě komunikace, promazávejte alespoň pravidelně uložené zprávy! 

(Každou zprávu, kterou chcete smazat z Vašeho profilu musíte nejprve jednotlivě rozklinout. Poté v horním pravém rohu kliknout na ikonu Akce a zvolit možnost Odstranit konverzaci...)

(Poté už jen odstranění potvrdíme.)

V případě hacknutí profilu, se hacker alespoň nedostane k Vaší komunikaci, která může být u některých jedinců i několik let stará. Dále využívejte všech možných bezpečnostních prvků, které facebook nabízí: filtrování přátel do určitých skupin, které například nevidí celý obsah Vašeho profilu, zatrhnutí viditelnosti profilu přátel přítele, upozornění na přihlášení na profil z podezřelého počítače (IP adresy) atd. Využívejte co nejsilnější hesla jak na profilu, tak na emailu, na který máte účet přihlášen! Na účet se přihlašujte zásadně a pouze přes protokol https:// , který využívá alespoň elementární formu šifrování dat!


(Jak používat protokol https:// ? Stačí pouze dopsat "s" za bězně používaný nešifrovaný protokol http://)

Čtěte také:
Bezpečnostní manuál I.
Bezpečnostní manuál II.
Bezpečnostní manuál III.
Bezpečnostní manuál IV.
Bezpečnostní manuál V.
Bezpečnostní manuál VI.