středa 17. října 2012

70-leté výročí vzniku Ukrajinské povstalecké armády


14. října - Ukrajinští nacionalisté si připomínají oslavami vznik Ukrajinské povstalecké armády (dále jen UPA), která před 70 lety bojovala za nezávislost a samostatnost ukrajinského národa. Za právo každého člověka žít svobodný život v jeho vlastní zemi, kde bude panovat sociální spravedlnost. Před 70 lety se tisíce ukrajinských nacionalistů přidalo do řad UPA kde obětovali to nejcennější - své životy!


Již potřetí v řadě si Autonomní nacionalisté z Lvova připomínají vznik této slavné armády. Zástupy mladých lidí s červeno-černými prapory (symbol UPA) a transparenty zaplnily hlavní ulici města. Během pochodu byla provolávána hesla jako například: "Bandera, Shukhevych - hrdinové z Ukrajiny", "Naše země - naši hrdinové", "Svoboda, rovnost, národní solidarita". V projevové části se autonomové nezapomněli zmínit a zároveň vyjádřit solidaritu s vězněnými politickými vězni, kteří jsou  i v tzv. demokratické Ukrajině běžným jevem.



Pochod byl zakončen zpěvem hymny na již tradičním místě - pomníku Stepana Bandery. Závěrem všichni zúčastnění poděkovali veteránům za jejich hrdinství a obětavost. Účastníkům bylo kladeno na zřetel, že boj za budoucnost dál pokračuje. Cílem tohoto boje je vidina národní a sociální revoluce!




„Pseudovlastneci, liberálové, totalitní vláda - prostě a jednoduše stále bojovat za lepší místo pod sluncem - to jsou naši hlavní nepřátelé! Jsme si vědomi těžkostí spojených s nastolením skutečné demokracie a sociální spravedlnosti, ale pamatujme na slavnou práci vojáků UPA. Stát ani krok zpět, jako nejtemnější noc - těsně před svítáním!
 
Budoucnost patří nám!


14. října - Nejenom Autonomní nacionalisté z Lvova oslavují 70. výročí Ukrajinské povstalecké armády. Autonomní nacionalisté Vinnytsia taktéž uspořádali památeční pochod, kterého se zúčastnilo více jak 150 lidí.  Průvod postupující ulicemi sborově provolával hesla jako: "Svoboda, národ, socialismus", "Pryč s ministry, pryč s kapitalisty" atd. Akce byla ukončena památným projevem jednoho z aktivistů a symbolickým pálením opozičních vlajek a symbolů.


Více čtěte: