středa 4. dubna 2012

"Pravicový terorismus" - předvolební krmivo pro ovce


Tak nám odhalili teroristy, paní Müllerová... chtělo by se parafrázovat slovy klasika to, co nám dnes naservíruje naše novodobá Státní bezpečnost, čili Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jak jsme vás již informovali, skuteční odborníci a profesionálové zocelení kalbami v ruzyňských nostopech opět vyrazili na stopu nepřátel státu. Nejedná se o první zásah proti tzv. "pravicovým teroristům". Jistě si pamatujete případ "White Justice", kdy pomocí médií došlo ke strašení obyvatelstva teroristickým útokem proti elektrárnám a významným Židům.

Jak tato kauza dopadla? Pro policii opět ostudou, případ byl u soudu smeten ze stolu a žádný monstrproces s českou buňkou záškodníků se konat nebude. Není od věci položit si otázku, zdali policisté v tomto případě nešířili poplašnou zprávu a zdali by neměli být za přehnané zveličení případu trestně odpovědní. Ve fungujícím právním státě by se patrně za drahý a spektakulární zásah nevedoucí k žádným výsledkům vyvozovala osobní odpovědnost. Jenže to bychom toho chtěli asi příliš mnoho, kdybychom po státu, který svůj "elitní" útvar nechá pobíhat s trojkou v žíle po nonstopech, chtěli vyvození odpovědnosti za zpackaný zásah.

Navzdory tomuto fiasku se policie a její útvar pro potlačování politické opozice opět pouští na tenký led boje proti hrozbě "pravicového terorismu". Co můžeme čekat? Krom obligátních CD a nějaké té historické zástavy nám na tiskovce zajisté představí podrobné plány útoků na významné cíle. A nezapomeňme na případ Aš, který podle všeho nese stopy profesionálního terorismu. Profesionálního v měřítku ÚOOZ samozřejmě, protože momentální stav hladiny alkoholu pachatelů se vzhledem k pokročilé noční hodině nejspíše podobal obvyklé hladince detektiva Jirky.

Současná razie je tak opět jen krmivem pro ovčanstvo, které má odvrátit od (doslova) průserů současné policie jeho oči. Hoši z ÚOOZ si zapíší další velký úspěch ve své činnosti navzdory tomu, že u soudu podobný nesmysl neuspěl a patrně znovu neuspěje. Přesto však naši profesionálové dobře tuší, že až se jednou někdo zeptá, proč se za tak horentní sumy zasahuje proti banální (a hlavně verbální a ideové) kriminalitě s tak prchavými výsledky, nebudou mít na tuto otázku odpověď.