středa 7. března 2012

CasaPound založil odborovou organizaci


Nově vzniklý odborový svaz CasaPoundu, Blocco Lavoratori Unitario kritizuje autodopravní společnost Arcese, za to, že požádala a následně obdržela dotace, zatímco se hodlá přestěhovat za levnější pracovní silou.

Firma Acrese má asi 4 tisíce pracovníků po celém světě, z toho zhruba tisíc v Itálii. Členům odborového svazu také vadí chystané propouštění téměř 1/4 zaměstnanců v Itálii. Prouštění se týká více než 200 osob (řidičů a jiných zaměstnanců). Kritizují také to, že společnost si v rámci úspor raději najímá služby dceřiných společností v cizině.

3. března v odpoledních hodinách militanti z CPI spolu s odboráři vystoupili na svém prvním veřejném shromáždění v centru města Riva del Garda. "Dotace pro tuto firmu jsou financovány z veřejných prostředků, aby zajistili práci italským pracovníkům, přitom se firma stěhuje do zahraničí" zaznělo. Podle odborářů prý firma obdržela dokonce i daňové úlevy jinde v zahraničí, tedy v zemích kde byly otevřeny pobočky firmy. "Chceme, aby společnost Arcese objasnila své úmysly s našimi zaměstnanci, a žádáme, okamžité ukončení financování podniků které hodlají zneužívat dotace" tak zněl jeden z mnoha požadavků.

Na tomto případě můžeme jasně vidět, že systém volného trhu a globalizační koncepce nadnárodních podniků nemůže fungovat, neboť jsou to v první řadě domácí zaměstnaci, kdo ponese následky za "tržní soutěž". Dostáváme se také k tomu, že hlavními viníky nejsou zpravidla zahraniční pracovníci jak si mnozí myslí, ale společnosti bažící po zisku. Jedním z východisek, jak čelit následkům kapitalismu na pracovištích je kolektivní obrana. A díky odborové organizaci budou moci italští kolegové efektivněji bránit práva svých zaměstnaců.