pátek 3. února 2012

Report: Protestní happening proti smlouvě ACTA


Včerejší mrazivé odpoledne jsme si nenechali ujít protestní setkání proti podepsání smlouvy ACTA a následný pochod na Pražský hrad. Protestní happening začal již ve 14:00 a trval takřka do sedmnácté hodiny, kdy se účastní vydali na již zmiňovaný pochod. Svolavatel této akce byla Pirátská strana, která se také postarala o celý průběh akce. Na improvizovaném podiu se vystřídala řada řečníků, kteří vysvětlovali své argumenty proti smlouvě ACTA. V blízkém okolí byl i petiční stánek, kde bylo možné od organizátorů získat například i teplý čaj.

Celá akce se nesla až v moc klidném duchu. Okolo páté hodiny odpoledne se dav občanů vydal z Klárova směr hrad. Z počátku bylo dosti složité určit počet účastníku v průvodu. Během happeningu jsme tipovali účast okolo 500 lidí, ale s blížícím se startem pochodu se dav více a více rozrůstal. Dle našich odhadů mohl být konečný stav demonstrantů v průvodu něco okolo 3 000 jedinců.


Průvod takřka bez sebemenších problému prošel i nádvořími hradu a pomalu se odebral zpět směr Klárov. Zde si ještě zájemci mohli vyslechnout pár projevů. Celá akce na nás bohužel působí ne moc velkým dojmem. Průvod byl takřka bez známky organizace. Jediné co většinu zúčastněných na podepsání smlouvy ACTA trápilo byl fakt, že hrozí reálná hrozba, že se nebudou moci stáhnout svůj oblíbený konzumní seriál či film. Co je ale velké plus je počet účastníků, který byl i přes arktické teploty velice potěšující. Vtipným zpestřením byla i účast členů kriminální policie v civilu, která byla v davu doslova a do písmene neviditelná! Přesto vše je potěšující vidět, že i v Čechách je možné se sejít v takovémto počtu a společně vyjádřit nespokojenost se stavem věcí v naší zemi. Věříme, že další vlna protestů dá našim politikům daleko razantnější NE (!) na podepsání ACTA!