pondělí 13. února 2012

Bombardování Drážďan (13. až 15. února 1945)



Dnes si připomínáme smutnou událost. V noci z 13. na 14. února 1945 zaútočilo 805 spojeneckých bombardérů na město nevyčíslitelné historické a kulturní hodnoty - Drážďany. Na město svrhly 2660 tun pum, z nichž údajně necelých 45 % bylo zápalných. Po největších válečných operacích proti říšskému Německu, kdy byla válka prakticky vyhraná (zbývalo pouhých 12 týdnu do kapitulace Německa), takto spojenecké armády testovaly na civilním obyvatelstvu, zda je možné dosáhnout vyvolání efektu ohnivé bouře shozením zápalných bomb do centra města.
Bombardování zapálilo celé centrum města a vytvořilo větry podobné hurikánu, které oheň živily. Asfalt bublal a tekl po ulicích jako láva. Po vzdušném útoku zahynulo zhruba 100 000 lidí, kteří prakticky uhořeli zaživa. Dalších nevyčíslitelných počtů dosahovaly oběti následných nemocí z nedostatku humanitární pomoci. Nutno poznamenat, že v Drážďanech se v té době nenacházela žádná vojensky strategická místa, která by tento čin aspoň formálně obhájila.. Za tento válečný zločin nebyl nikdy nikdo potrestán.


A jak se k celé této tragedii staví například německá Antifa. Následující fotografie zobrazuje tzv. blokádu pietního pochodu za oběti bombardování. Na největším transparentu můžeme vidět nápis "Alles gute kommt von oben" volně přeloženo "Všechno dobré padá z nebe". Myslíme, že to nepotřebuje více komentářů.