neděle 9. října 2011

Novinky z Itálie


Itálie bude patrně další země v krizi. Podle mezinárodních finančních expertů, s největší pravděpodobností zemi hrozí stejná situace jako Řecku.

Prohlubují se sociální rozdíly, připravují se nová zdražovací opatření, dále se omezují veřejné výdaje a služby. Stále přibývá lidí, jenž jsou v chudobě. Mnozí přicházejí o svá zaměstnání a nejedni ještě příjdou. Někteří již nemají kde bydlet.

Po dlouhou dobu se mezi italskou mládeží projevují sympatie ke dvěma ideologiím: Na jedné straně fašistické či nacionalistické myšlenky a všechny jeho organizace a na straně druhé rozličná komunistická protifašistická hnutí. Sociální napětí teenagerů a mladých dospělých je v poslední době nejintenzivnější. V Neapoli vyeskalovalo.


Mladá studentka Emmanuela Florino práv rozdávala letáky Blocca před svoji fakultou. Nejednou ji napadla skupina zahalených antifašistů a začali ji kopat a bít. Bezmocná Emmanuela Florino musela utéci.


O den později, umístili aktivisté Blocco Studentesco vedle vstupu do fakulty transparent s nápisem "Přestaňte ignoravat antifašisty" a logem Blocca. Na místě bylo asi 40 příznivců Casapoundu a Blocca, kteří přišli ukázat, že nehodlají mlčet. Na místě také rozdávali letáky a blokovali přednášky. Když se policie přiblížila, došlo ke střetům. Policie použila slzný plyn. Díky tomu v tento den neprobíhají žádné přednášky.


Marsala, sicilské pobřežní město - Místní aktivisté Casapoundu "ozdobili" tři kameny z doby ledové, které pořídila zadlužená radnice za 170 tisíc Euro, aby sloužily jako atrakce pro turisty coby památka. Kameny obalili černými pytli na odpadky a poblíž umístili letáky upozorňující na skutečnost, že zadlužené město jenž potřebuje nové školky, dětská hřiště a sociální byty investuje do jakýchsi kamenů a potřeby lidí ignoruje.


Ve Veroně, lepí aktivisté Blocca plakáty. Upozorňují na vysoké nájemné v blízkosti vysoké školy.


Padova v severní Itálii - Na zábradlí mostu visí deset metrů dlouhý transparent a nad ním se vznáší zelený, bílý a červený kouř. Tyto transparenty visí téměř v každém italském městě a propagují nový projekt Casapoundu Mutuo Sociale v překladu "Sociální hypotéka", jehož cílem je zajistit lidem Itálie vlastní dům.(Tento projekt si představíme později).

V této době buňky po celé zemi aktivně upozorňují na problémy ve svých městech, na plýtvání s veřejnými prostředky, na nedostatek pracovních míst, na privatizace, na lichvářské zisky korporací a sociální problematiku vůbec. Volá se po revolučních sociálních požadavcích zakotvené v 18 bodovém programu Casapoundu.