pondělí 24. října 2011

Nekrolog: My všichni jsme Muammar Kaddáfí

 

Podle všeho byl ve čtvrtek 20. října 2011, nedaleko libyjského města Syrta, lynčován a zavražděn vůdce Velké libyjské arabské lidové socialistické džamáhíríje, plukovník Muammar al-Kaddáfí.

Záběry nechutného lynče, které nemohly nevyvolat reminiscence na vraždu Benita Mussoliniho, oblétly svět bleskovou rychlostí. Reakce zejména západních politiků na sebe nenechaly dlouho čekat. Nedůvěra, která se změnila v slabomyslný úšklebek a americké „wow“ u „nejmocnější ženy světa“ Hillary Clintonové. Slova o „konci bolestné kapitoly libyjské historie“ od prezidenta USA Baracka Obamy. Od vás to tedy sedí pane prezidente; zřejmě jste si ještě nevšiml faktu, že tisíce zbídačených občanů vaší země prozatím symbolicky okupuje skutečná mocenská centra USA jako je Wall Street.

Mnozí přijali zprávy o smrti plukovníka Kaddáfího s nedůvěrou a nadějí, že jde o podobné fámy a blufování, které takzvaná Přechodná národní rada, tedy libyjští zrádci, předvedla již několikrát. Existují a na internetu jsou snadno dostupné teorie o falsifikaci fotek a videí plukovníkovi vraždy. Nyní však musíme, s ohledem na to, že i mnohá neutrální a dokonce otevřeně „pro-Kaddáfíjovská“ média potvrdila vůdcovu smrt, s politováním konstatovat, že všechny naděje jsou téměř nulové.

Kdo byl Muammar al-Kaddáfí? Syn beduínského zemědělce, který se stal vojákem a svrhl zkorumpovaný a despotický systém krále Idrise I., aby nastolil spravedlivější režim ve své rodné zemi. Muž, který z jednoho z nejzaostalejších koutů světa udělal prosperující ekonomiku. Myslitel, který dal světu „univerzální třetí světovou teorii“. Státník, který měl ambice, a věřím že i šance, učinit Afriku soběstačnou.

Libye i svět vděčí Kaddáfímu za mnohé. Byl nazýván tyranem, despotou, excentrikem, „vzteklým psem“, teroristou… ale já věřím, že jednou na něj budou Libyjci vzpomínat jako na otce národa a svět jako na mírotvorce.

Byl zlynčován a zavražděn zrádci národa, kteří za podpory NATO a paradoxně islámských fundamentalistů z Al-Kajdy svrhli jeden z nejsvobodnějších režimů v arabské oblasti. Jeho tělo je spolu s tělem jeho syna snad z nějakých nekrofilních choutek vystaveno v chladícím boxu nákupního střediska jako jakási trofej.
Plukovník Kaddafí zřejmě zemřel, ale jisté je že jeho duch žije dál! Žije a bude žít v deseti a statisících či milionech těch, kteří nadále bojují proti západnímu kapitalistickému imperialismu, ať už je to libyjský partyzán, český student, americký nezaměstnaný či kdokoli jiný, kdo pozvedne svůj hlas.

My všichni jsme Muammar Kaddáfí!

Requiscat in pace…


Odkaz na Zelenou knihu Muammara Al-Kaddáfího najdete ZDE.