pondělí 31. října 2011

Jack London - Železná pata



Před nějakou dobou jsme si v jednom z našich článků představili velmi zajímavý a strhující životní příběh amerického spisovatele, dobrodruha a v neposlední řadě i bojovníka za sociální spravedlnost Jacka Londona. Dnes 31.10. u nás znovu vychází jeden z jeho nejméně známých románů "Železná pata".

Co o knize říká vydavatel:
Železná pata je jedním z méně známých, ale stěžejních románů, který napsal spisovatel, námořník, zlatokop a tulák Jack London. Tato kniha je považována za nejsilnější román se sociálním cítěním, jaký byl napsán. Oceňoval jej Trockij a inspiroval i řadu protagonistů nové ekonomické školy.

Jack London byl z podstaty své povahy bojovník. Navíc byl nadán i velkou vnímavostí a citlivostí pro nespravedlnost jak v měřítku osobním, tak týkající se chudých a opovrhovaných vyděděnců společnosti. Pod dojmem ruské revoluce v roce 1905 napsal zdrcující kritiku amerického vládnoucího společenského řádu. Domníval se, že zcela bezohledně vykořisťuje práci dělníků, přesně jak to prezentovala bolševická propaganda. Oligarchii amerických průmyslníků budoucnosti dal název Železná pata. V letech 1912 – 1932 měl tento nadnárodní koncern zcela zotročit americké dělníky.

O celé události v knize referuje manželka revolucionáře Arnošta Everharda prostřednictvím svých deníků. Arnošt se cele dává do služeb revoluce. Záhy zjistí, že dělníci nejsou schopni se zorganizovat a veškerý odpor proti kapitalistům je neúčinný. Vůdci odboje jsou svým způsobem více anarchisty než uvědomělými socialisty. Poté co jsou nuceni si přiznat prohru, stáhnou se do podzemí a zahájí gerilovou válku plnou teroristických akcí.

Knihu je možné objednat zde.