pondělí 22. srpna 2011

Rozhovor s Italskou kapelou Testudo



1. Ahoj, jak bys ve stručnosti představil vaši kapelu a styl který hrajete? Jaká je historie vaší skupiny?
Zdravím,kapela je složena ze 4 členů. Pivs zpěv, Donato basa, Carlo kytara a Juniovalerio bicí. Kapela vznikla jako prezentace militantní scény z Apulie, která do té doby byla a stále je aktivní v ulicích, ale chyběla jí hudební skupina! Historie kapely je relativně dlouhá, formace se několikrát změnila než došla k současnému stavu. Náš styl se dá charakterizovat jako R.A.C. Klademe velký důraz na zvučnost a melodičnost.

2. Kolik máte za sebou vydaných desek? Pracujete na nějaké nové desce? Jaká kapela Vás nejvíce inspirovala a s kým nejraději hrajete?
Máme aktualně vydané jedno album s 8 písněmi, které mělo fantastický úspěch v Itálii i mimo ni. Nyní pracujeme na nové desce, která vyjde s obalem ve stylu antického Říma. Naše inspirace se vztahuje především k legendárním R.A.C. kapelám (a ne jenom k nim) především italským jako INTOLLERANZA, Londinium SPQR, GESTA BELLICA, AMICI DEL VENTO, k nim samozřejmě musíme započíst například MALNATT, HOBBIT a další. V podstatě hrajeme s každým kdo sdílí náš ideový pohled na svět.



3. Jaká je vaše politická orientace? Jakou organizaci v Itálii preferujete? Jak bys zhodnotil italskou nacionální scénu?
3 ze 4 členů kapely jsou z Apulia Skinheads. Pokud jde o Italii, prožíváme docela těžké období, se spousty frakcemi mezi politickými skupinami a obecně bohužel panuje malá ochota pracovat společně. Co se týče skinheads subkultury, ta je na tom ještě hůře, až na malé výjimky.

4. V České republice je silná represe vůči nacionalistickým koncertům. Jaká je situace v Itálii?
Řekněme že v Italii hodně záleží na místě a na soudci. Represe není nijak organizovaná, to co vám někde projde, jinde kvůli silnému tlaku médií a levice není možné. V podstatě platí – jaký šerif taková pravidla. Jsou místa v Itálii kde projde vše, jinde pod tlakem z levicové scény naopak panuje represe.

5. Čeští fanoušci Vás poprvé zaregistrovali na festivalu Veneto summer fest. Jak často hrajete a kde Vás kromě Itálie můžeme vidět?
Měli jsme 3 roky koncertů non stop. V posledním roce jsme to značně zklidnili, abychom mohli pracovat na nové desce. Díky tomu máme podstatně méně času hrát například ve Španělsku, kde máme velkou základnu fanoušků. Určitě bychom jednou rádi zahráli pro Vás nejen na našich festivalech, které hojně navštěvujete, ale i v České republice.



6. Název vaší kapely je odvozen od římské bojové formace. Je starý Řím vaší inspirací? Jak silný je jeho odkaz v dnešní Itálii?
Řím by měl být inspirací pro celou Evropu. V podstatě je to základ evropské identity, pod kterou žilo mnoho národů spojených v Impérium, kde panovala antická kultura. Dnešní odkaz Říma je v Itálii bohužel slabý, světové finanční lobby a globalizace na staré tradice nepamatuje a systematicky ničí národní identitu.

7. Který koncert považujete za svůj nejvydařenější?
Určitě hrát pro skupiny jako je V.F.S.(Veneto fronte skinheads – pozn. redakce) nebo Hammer skins Italia je pro nás čest! Dá se ale říct že pro nás není důležité místo či věhlas koncertu a počet jeho účastníků, jsme rádi když se publikum baví a to bývá často i na menších lokálních akcích, kde je kontakt s publikem intenzivnější.

8. Kde vidíš největší problémy současné Itálie?
Problémy současné Itálie pochází ze změn, které nastaly po roce 1945. Od toho se vše odvíjí, včetně volebního systému dvou velkých stran podporovaných médii a volebními průzkumy. Tento systém vytváří model dvou sil, z nichž ani jedna není prospěšná a voliči vždy pod informační palbou z médií volí jednu jako menší zlo. Malé formace jsou bojkotovány a skandalizovány. Itálie potřebuje generační obměnu, mládež, která přestane na tuto hru přistupovat. Dalším problémem je kapitalismus, nenasytnost bank a finančních institucí ruku v ruce s rostoucí bídou obyčejných lidí.

9. Co bys na závěr vzkázal nacionalistům z Čech?
Děkujeme vám za rozhovor, bylo nám potěšením! Z našeho pohledu jste vy a další země střední a východní Evropy nadějí, protože od Vás přichází nové impulsy pro náš boj! Dále doufáme, že jednou zahrajeme přímo na vaší půdě! Srdečně zveme všechny české nacionalisty na festival Ritorno di Camelot na začátku září, kde budeme hrát! Zdar našemu boji!

Děkujeme za rozhovor a hodně zdaru