úterý 3. května 2011

Mstí se česká demokracie za svou mezinárodní ostudu?



Dva občané Švédského království, kteří zastupuji kampaň Solidaritat zaměřenou na podporu českých politických vězňů, byli včera večer účelově zadrženi a šikanováni na ruzyňském letišti českou policii. V době během mého věznění (říjen 2009 - prosinec 2010) švédští občanští aktivisté zahájili úspěšnou kampaň na podporu českých vězňů, jejichž věznění je politicky motivováno. V rámci teto kampaně proběhlo např. shromáždění před českou ambasádou ve Stockholmu, o situaci v ČR informovala i politická strana Nationaldemokraterna a následně se diskuze o stavu české demokracie dostala do švédských mainstreamových médií. Pro Českou republiku musí být taková diskuze na mezinárodní úrovni nepříjemná a do určité míry i ostudná. To si uvědomují i zástupci švédské kampaně, a proto chápou své bezdůvodné zadržení jako mstu.

Ideopolicie zadržela dva švédské občany hodinu před odletem. Prohledala všechna jejich zavazadla a oba se museli podrobit důkladné osobní prohlídce. Zřejmě podle českého přísloví "Dvakrát měř, jednou řež" se museli celé této proceduře podrobit dvakrát (!), než policie byla ochotna uznat, ze nic nezákonného a ani nic, co by mohlo sloužit jako záminka k další šikaně, u sebe neskrývají. Největší komplikací byla jazyková bariéra. Policisté mezi sebou neměli nikoho, kdo by byl schopen komunikace v anglickém jazyce alespoň na základní úrovni. Podle slov švédských občanských aktivistů se policisté chovali po celou dobu arogantně a největší aroganci moci začali dávat najevo, když zadržení požádali o urychlení celé kontroly. Propuštěni byli tedy účelově až pár minut před odletem, aby neměli žádnou šanci svůj let stihnout.

Občanští aktivisté se nechali slyšet, že jsou znechuceni z poměrů v této zemi. Něco takového by se ve Švédském království stát nemohlo. Do České republiky už se nikdy vrátit nechtějí. Cítí ovšem potřebu znovu ve Švédsku oživit diskuzi o stavu české demokracie. Dnes už s ní mají i svou vlastní zkušenost...

Převzato z sinagl.cz