pátek 18. března 2011

Všichni jsme si rovni, ale někdo si je...



Včera jsme měli možnost opět sledovat na plno mediální mašinerii v kauze tzv. vítkovských žhářů. Předem bych rád upozornil, že s činem nijak nesouhlasíme ba naopak ho tvrdě odsuzujeme. Od dopoledních hodin jsme měli možnost sledovat online přenosy ze soudní síně, které byly doplňovány prohlášeními tzv. zmocněnců obětí. Dnešním dnem soudní líčení pokračovalo. V dopoledních hodinách vrchní soud v Olomouci potvrdil třem obviněným předešlé tresty v rozmezí 20-22 let, pouze jednomu z obžalované čtveřice snížil trest o dva roky (20let) a to díky projevené lítosti a spolupráci.


Zatímco vrchní soud v Olomouci tresty ve většině případů nezmírnil, vrchní soud v Praze v tichosti a bez většího povšimnutí všech sdělovacích prostředků snížil trest cikánskému útočníkovi z 10 na 5let. Jedná se o případ dvanáctiletého Patrika z Krupky, který byl přepaden dvojicí cikánů, kteří chlapce odvlekli do lesa a jelikož u něj nenašli nic cenného, tak se mu chtěli alspoň pomstít. V lese Patrika odvlekli k potoku, kde ho několik hodin týrali, bili a znásilňovali. Nutili ho mimo jiné polykat sperma. Chlapec se musel svléknout do slipů, vlézt do potoka, kde dělal kliky a stojky. Kopali ho do hlavy a shodili z můstku do vody. Soud dokonce potvrdil, že celý případ měl rasový podtext. Jako důkaz může hovořit vyhrožování dvojicí cikánů, kteří se chlapce zeptali, zda-li ví kdo to byl Hitler a co dělal za války s cikány. Nezapoměli samozřejmě dodat, že teď tak bude trpět on, protože je "bílej".

Tím ale týraní chlapce neskončilo. Hoch si musel na blízkém poli házet na hlavu dřevěnou desku. Šlapali na něj, bili ho do žeber a do hlavy. U stromu ho mlátili páskem s kovovou sponou a udeřili klackem do zad. Po 3,5 hodinovém mučení nechali polonahého chlapce ležet na místě a v klidu odešli. Jenom díky ohromné vůli a odhodlání se Patrik doplazil k místnímu nádraží, kde mu lidé zavolali pomoc.

První z dvojice cikánů skončil pouze v nápravné zařízení pro mladistvé, jelikož ještě nedosáhl patnácti let. Po propuštění z ústavu nebude mít jediný zápis o tomto hrůzném činu a bude moci vesele užívat svobody. Starší 17letý cikán byl vrchním soudem odsouzen na 5let vězení, přestože ho první krajský soud v Ústí nad Labem odsoudil k 10letům vězení. Pražskému soudu se prý nedokázalo prokázat onen pokus o vraždu. Co víc si soud přeje za důkazy, než závěry lékařských znalců, kteří potvrdili, že bez pomoci by nevydržel na živu ani 3-6hodin.

Psycholožka Štěpánka Tůmová řekla, že sedmnáctiletý útočník je negramotný, protože chodil do školy jen dvě hodiny denně. "Jeho chování již nelze změnit," dodala Tůmová. Až ho propustí z věznice, bude podle ní znovu krást a přepadávat lidi. Kam tedy mizí miliardy korun, které jsou ročně investovány na integraci a začlenění cikanů do majoritní společnosti?

Já se ptám kde jsou všechny media, která o tomto případu úmyslně neinformovala, kde jsou lidumilové v čele s Pape, Kocábem, Džamilou, Uhlem, Liškou? Kde je Richard Samko se svým štábem, který jinak nechybí na žádné nacionalistické akci a nikdy nezapomene spojovat všechny nacionalisty s případem ve Vítkově? Kde jsou prohlášení politiků, kteří tvrdě odsuzují tento zvrhlý zločin? Kde je jinak bleskově rychlá Romea.cz, které nezapomene informovat o všech útrapách cikánské menšiny? Proč Kocáb nepořádá sbírku a nedává finanční dary? Naštěstí existují slušní lidé a sbírka na Patrika se na internetu rozjela sama. Vybrala se docela slušná cifra včetně několik věcných darů jako notebooky či mobilní telefony.

Rozhodnutí soudu jen opět potvrdilo to, že je tu jistá sorta lidí, pro které zákony platí evidentně jinak. A jinak (tolerantněji) je příjmá i mediální svět, který jim
všechny jejich nešvary tak nějak v tichosti toleruje. Jak jinak si můžeme vysvětlit informační embargo ve sdělovacích prostředcích?

Mladý Patrik musí od útoku užívat antidepresiva, cikánský utočník mu za tento čin má vyplatit směšných 85 500,-, které stejně nikdy neuvidí. Mílí soudcové zajímalo by mě jestli si i vašich dětí vážíte tak, že 85tisíc a 5leté vězení, ze kterého útočník vyjde po 3letech ven je dostatečným trestem za tento nechutný zločin?!