neděle 27. března 2011

Švédsko podporuje české politické vězně



Od zatčení samolepkových zločinců se ve Švédsku rozpoutala silná podpora a solidarita s českými politickými vězni. Nejprve byla švédská snaha zaměřena pouze na Patrika Vondráka, kterého švédští aktivisté znají osobně. Po několika měsících rozšířila i na ostatní politické vězně v samolepkové kauze.



Vše začalo na sociální síti Facebook, kde byli založeny stránky Frige Patrik Vondrák a později i Frige Michaela Dupová. Švédské pronárodní weby začaly o kauze informovat a byla spuštěna kampaň Solidatitet (http:/www.solidaritetskampanjen.se). Stejně jako na Ukrajině a v Rusku byla uspořádána demonstrace na podporu i ve Švédku, kterou podpořilo na 150 nacionalistů. V rámci švédské informační kampaně jsou rozlepovány plakáty a samolepky, pořádány semináře a vybírány peníze. O kauze psal i Nationell Idag, noviny švédské politické strany Nationaldemokraterna. Poté se kauza dostala i do švédských mainstreamových mediích.



Je positivním fenoménem, že porušování lidských práv a politické věznění v ČR jsou dnes ve Švédsku častými tématy nejen mezi nacionalisty, ale i občanskou společností.



„Nationalism är en nationell sak, men vår kamp måste vara internationell eftersom våra fiender verkar internationellt.“