pátek 25. března 2011

Dvacet smutných let


Letošní 25. březen nám přináši jedno velesmutné výročí. Tento rok to bude přesně dvacet let, které uplynou od zbytečné smrti Aleše Martinů. Píše se rok 1991, přesněji 25. březen téhož roku a skupinka mladých skinhedů opouští hostinec "pod Bělkou", kde se ten večer konal skinheadský koncert. Nikdo z přítomných ještě netuší jak tragicky tento den skončí. Skupinka mladíků se vydává Slavojovou ulicí nedaleko Vyšehradského hřbitova. V ulici nastává konflikt mezi skinheady a dvojicí starší lidí, údajně má dojít i k použití pepřového spreje, ale nic takového nebylo nikdy prokázáno. V té době se stejným směrem pohybuje i "známý" sochař a pedofil Pavel Opočenský, který celý konflikt zahlédne a rozhodne se vydat "na pomoc" staršímu páru.

Další události, které následně nastaly nedokáže nikdo s přesností popsat. Opočenský tvrdí, že se zastal dvojice lidí, které skupinka skinhedů obtěžovala. Protože měl údajně důvodné obavy z toho, že ho "skíni" napadnou vytáhl lovecký nůž, aby se mohl bránit. Sochař se dostává do konfliktu s 17 letým Alešem Martinů, kterého v konfliktu v údajné sebeobraně bodne nožem. Další, dosti pravděpodobná verze, líčila věc tak, že skinheadi většinou utekli a proti Opočenskému zůstal pouze 17 letý Aleš Martinů, který spíše také ustupoval (Opočenský je oproti Alešovi o dost větší a celkově mohutnější). Někteří svědci pak popisovali, že Opočenský se choval poněkud provokativně a s napřaženým nožem vykřikoval na Aleše: "come on, come on". Je ovšem možné, že pak v těsném fyzickém kontaktu se Opočenský mohl cítit mladíkem ohrožen a bodl. Bohužel smrtelně. 

Krátce po převozu do nemocnice 17 letý Aleš umírá na následky bodnutí nožem. Začíná kolotoč soudů, které mají určit viníka této nesmyslné smrti. První soud vynáší verdikt vinen a odsuzuje Opočenského ke dvěma rokům podmíněně. Státní zástupce se sice odvolal, ale veřejnost přijala rozsudek klidně, protože obecně se za důležitější než výrok o vině považuje to, zdali obviněný jde natvrdo do vězení. A právě to se stalo po odvolání. Rozsudek o vině zůstal, ale podmínka byla zrušena a Opočenský měl jít na několik let sedět. Opočenský se odvolává k vrchnímu soudu, který určuje definitivní verdikt. Žádný trestný čin nebyl spáchán, protože sochař bodl Aleše v nutné sebeobraně(!). Opočenský je tedy zproštěn veškerých obvinění a za nesmyslnou smrt 17 člověka, který měl celý život před sebou není nikdo ani formálně potrestán. Opočenský sám tvrdí, že se k němu od začátku policie chovala "nadstandartně" a že svědectvím Alešových kamarádů nepřikládá moc velkou váhu. Celý případ obsahuje spousty nevyjasněných okolností, které dodnes nikdo s přesností nevysvětlil. Je zajímavé, že například soudní znalec vyvrátil způsob jakým měl být bodnut nožem mladý Aleš, tak jak ho popisoval samotný Opočenský.

Sochař byl přeci jenom potrestán alespoň částečně. Od roku 99 měl sexuálně zneužít až 8 nezletilých dívek, které si zval do svého Nuselského bytu. Nejmladší z nich bylo pouhých 12let. Do celého případu byla zapletena i jeho přítelkyně, která mu měla údajně nezletilé dívky obstarávat. Sochař nakonec vyfasoval 6 let nepodmíněně, ale po polovině trestu byl z vězení venku.

Na případ Aleše Martinů se už skoro zapomnělo. Proto bychom byli rádi, kdyby ti kterým není smrt mladého člověka lhostejná tiše vzpomněli na našeho kamaráda Aleše. Popřípadě navštívili jeho hrob a tiše uctili jeho památku. Odpočívej v pokoji Aleši...