pondělí 7. února 2011

Josef Brix : Černé brigády


Třetí recense, kterou vám přinášíme, se vrací do období Italské sociální republiky.
V nakladatelství Libro nero vyšla kniha popisující milice italských fašistů v letech 1944 - 45.

V úvodu autor popisuje vznik RSI a její ideové zázemí, které je popsáno v již recensovaném titulu z knihovny Národní myšlenky. Historie jednotek přináší pohled na složité vytváření ozbrojených sil RSI v době, kdy z většiny obyvatelstva vyprchal elán z předešlých let a aktivní přístup k politice RSI měly pouze skutečně přesvědčení a věrní následovníci ideálů fašismu. V rukou RSI byla fakticky jen velká města, venkov ovládlo partyzánské hnutí složené převážně z komunistů. Černé brigády se v této války staly poslední baštou v bortícím se světě italského fašismu a bez váhání se vrhly do boje s nesmírně silným partyzánským hnutím.

Kniha v katipole Historie jednotek dále popisuje významná střetnutí Černých brigád s protivníkem, zmiňována je hlavně tzv. bitva o Boloňu, která byla z hlediska nasazení brigád ukázkovou akcí. Významných úspěchů dosáhly brigády na podzim roku 1944. Rok 1945 pak přinesl sérii porážek a fašisté se s mizícím územím pod jejich kontrolou stahovali na sever. Kniha popisuje i poválečné účtování s členy brigád, které bylo stejně nemilosrdné jako válka, kterou vedli. Na straně brigád bojovalo i 5000 mladých žen, některé se nesmířily s porážkou a pokračovaly v odporu i v prvních poválečných dnech.

Kniha poté popisuje k podrobnému výpisu jednotlivých brigád včetně jejich početního stavu, výzbroje a významných momentů jejich historie. Dovolí nám nahlédnout do organizační struktury brigád, jejich insignií, pozdravů či kodexů. V další kapitole nám autor přiblíží významné osobnosti spojene s Černými brigádami, zejména jejich velitele Alessandra Pavoliniho. Nezapomíná ani na Francu Barbier, nejslavnější ženskou bojovnici v černé košili zastřelené partyzány. Dalších 274 jich bylo po válce popraveno.

Autor přínáší poválečnou reflexi Černých brigád v italském filmu a bohatá obrazová příloha přináší pohled nejen na uniformy ozbrojených složek RSI, ale i fotografie příslušníků. Brožovaná publikace má 110 stran a je prvním titulem nakladatelství Libro nero a v podstatě prvním titulem zabývajícím se Černými brigádami, který vyšel v Českém jazyce. Jedná se o publikaci, která přináší netradiční pohled na u nás nepříliš známé téma a určitě stojí za přečtení.

Žádné komentáře:

Okomentovat