středa 2. února 2011

Bezpečnostní manuál I.



Většina z nás si už nedokáže život bez internetu a jeho vymožeností ani představit. Síť se stala v poslední dekádě absolutní samozřejmostí. Hlavně pro mladší generaci už jde o naprostý standart. Facebook a různé komunikátory se staly běžnou věcí, bez které si všední den jen těžko představíme. Stále se ale mezi námi nachazí dost početná část jedinců, která nedokáže udržovat ani nejzákladnější metody bezpečnosti. Než se pustíme do popisování bezpečného pohybu na síti, je zapotřebí nejdříve zabezpečit samotný počítač. Jen tak dosáhneme maximálního bezpečí, které je při práci na síti nutné. (v návodu se budu co nejvíce snažit využívat freewarových programů)

Část první – antiviry, antispyware

Ativirové programy
Jako jednu z prvních věcí při spouštění nového PC či zabezpečovaní starého je instalace antiviru. V současnosti se naštěsí už nevyskytuje moc počítačů bez této základní programové výbavy. Přesto toto téma trochu rozvedeme.

Antivir je nezbytným program, který by měl mít každý počítač, byť není připojen k síti. Tento užitečný program chrání uživatel od nástrah virů, červů a různých trojských koní. Bez antiviru by nám tyto "prográmky" v počítači udělaly docela slušnou paseku. Poslední dobou se proslíchá, že i statní složky jsou do počítače schopny uživatelovou neopatrností naistalovat (v ČR zatím asi ne, ale je to jen otázka času, kdy se státní složky v tomhle směru zdokonalí) ty programy, které posléze scanují činnosti na daném počítači.

Pojďme se tedy podívat na samotné antivirové programy, kterých na trhu najdeme velké množství. Není třeba utrácet tisíce za různé licence a nebo používat warez, když na síti nelezneme dostatek kvalitních bezplatných (Freeware) antivirů. Uvedu zde dva, které mám bezproblémově odzkoušené. Prvním z nich je avast! Free Antivirus. Jako druhý bych doporučil AVG Anti-Virus Free Edition. Jaký z nich si vyberete je v podstatě jedno, trochu lépe v recenzích vychází AVG. Instalace programu je naprosto primitivní a nemusím jí snad popisovat (mačkat Další (Next), vybrat kam chcete antivir naistalovat zvládne snad každý). Je důležité, aby jste po instalaci antivir aktualizovali a tak do něj nahráli nejnovější aktualizace. Antivir se aktualizuje povětšinou automaticky sám, ale je dobré čas od času tuto možnost zkusit ručně. Další věc co po instalaci spusťte, je otestovat celý počítač na přítomnost nežádoucích virů. Dál už se o nic nemusíte starat, ativir bude fungovat nezávisle na vás.

Spyware
V podstatě "stejný" program jako antivir, liší se pouze v tom, že namísto virů vyhledává tzv. špiony, kteří využívají naše připojení k internetu, aby mohli shromažďovat osobní údaje a posílaly je dál. Instalace je opět obdobná a po instalaci postupujeme stejný postupem (aktualizace, otestovat počítač) jako u antiviru. Na síti opět najdeme nepřeberné množství těchto programů ve freeware licenci. Já osobně doporučuji Ad-aware 8.3.5 a k němu ještě Spybot Search and Destroy, ale možno je použít i jiné. Je důležité alspoň jednou týdne nechat počítač otestovat a udržovat program aktualizovaný.

Firewall
V překladu ohnivá zeď, slouží proti odvrácením útoků ze sítě (chrání proti útokům hackerum, únikům informací). Program neustále monituruje aktivity na síti. Od Windows XP SP2 je firewall zakladní výbavou OS. Jenže jak už to bývá věci, které dává Microsoft free nejsou zas tak kvalitní, pro naše účely budeme muset použít profesionálnější firewall (ujištěte se přesto, že máte základní firewall zapnutý (Start -> Ovládací panely - > Síť a Internet-Zobrazit úlohy a stav sítě ->Brána Windows Firewall ).





Zone Alarm je program (freeware), který bude pro naše účely ideální. Instalaci programu asi popisovat nemusím, stačí mačkat "Next" (Další). Po instalaci si doporučuji v programu nastavit úroveň zabezpečení na nejvyší úroveň(Internet Zone Security – Hight). Jinak upozorňuji, že nedoporučuji mít naistalovaný více jak jeden antivir či program podobného rázu, znatelně to zpomalí práci na počítači.

Komplexní řešení
Pro vyřešení více "problému" naráz je možné použít nějaký z komplexních programů, který nabízí kompletní ochranu celého počítače. Na trhu se těchto programů vyskytuje celá řada, asi nejlepší z nich je ESET Smart Security. ESET Smart Security obsahuje: ESET NOD32 Antivirus; ESET NOD32 Antispyware ; ESET Personal Firewall ; ESET Antispam. Velká nevýhoda, ale je že tento program je placený a to celkem draze. Licence na tři roky výjde asi na 2000,- Další možnost je si tento program obstarat někde na internetu, ale to už je zase jiná kapitola.

Mazání souborů
Spousta lidí tuto věc velmi podceňuje. Myslí sí, že k smazání souboru postačí daný soubor pouze hodit do koše a poté koš vysypat. Pravda je však úplně někde jinde. Běžné smazaní souboru nepostačí i po několikanásobném smazání jde soubor v celku snadno obnovit(k obnovení dat vám postačí jakýkoli volně stažitelný program, obnova dat zabere pouze pár minut). Proto je třeba použít program, který soubor smaže několisetkrát a část disku přepíše náhodnou sekvencí bitů. Jako jeden z mnoha programů vyberu např. Eraser , hlavně pro jeho jednoduché používání. Funguje jako obyčejný koš stačí požadovaný soubor přetáhnout na ikonu Eraser a nebo na soubor kliknout pravým tlačítkem myši a najet opět na ikonu Eraser. Opravdu doporučuju tento program používat, statní složky dost často těží z obnovování dat. Používejte tento program především k mazání paměťových karet a přenosných flash disků. Mazaní sice zabere trochu více času, ale výsledky jsou úplně někde jinde! Používání tohoto programu je naprosto nezbytná věc!



V příštím díle si ukážeme jak se bezpečně pohybovat na síti. Jak zebezpečit webový prohlížeč, jak skrýt svojí IP adresu a mnoho dalšího.

Žádné komentáře:

Okomentovat