středa 5. ledna 2011

Republika Saló - Skutečný fašismus


Revolta vám přináší první recenzi na zajímavý knižní titul, který by ve vaší knihovně rozhodně neměl chybět !

Knihovna Národní myšlenky přichází s 9. svazkem, který mapuje u nás zatím nepříliš probádané období Italské sociální republiky (RSI), která se zformovala na území severní Itálie v letech 1943-45. První část publikace pojednává o vzniku RSI a o krizi italského fašismu, do které se dostal díky kompromisní politice vůči monarchistickým a kapitalistickým kruhům. 

Tyto kompromisy v podstatě okleštily původní revoluční ideu fašismu z počátku dvacátých let 20. století a vedly také v roce 1943 ke krizi, převratu a odstoupení Itálie z války. Fáze budování RSI byla výrazně ztížena německou okupační správou, která 500 000 italských vojáků převezla do Německa na práci v továrnách. Věrné Mussolinimu zůstaly elitní námořní útvary Decima Mas pod vedením knížete Borghese a milice černých košil. 

Kniha popisuje návrat RSI k původním kořenům revolučního fašismu s důrazem na socializaci státu. Kupříkladu oproti prvnímu období italského fašismu dochází k výrazné stabilizaci cen potravin. Jako příloha svazku samozřejmě nechybí kompletní znění Veronského manifestu, stěžejního pilíře politiky RSI.  

Další část publikace se věnuje pokračovatelům ideálů RSI, přináší rozhovor s jedním z matadorů fašistického hnutí Pinem Rautim a nechybí ani odraz vzniku a fungování RSI v tehdejším protektorátním tisku.

Věnuje se také pohledům J. Evoly na RSI a přináší v obrazové příloze nejen události RSI, ale také akce současného hnutí Casa Pound. Celkem má brožovaná publikace 106 stran.

Skutečný fašismus je k sehnání na webových stránkách Národní myšlenky a pro každého, kdo se rozhodl jít "třetí cestou", je jeho zakoupení jasnou volbou.

Žádné komentáře:

Okomentovat