středa 12. ledna 2011

Používání ochuzeného uranu (nejen) v Iráku a Afghanistánu


V minulém roce proběhla v měsících květnu a srpnu studie, které byla zaměřena na nárůst vrozených vad a rakoviny v iráckém městě Fallúdža. Tato studie byla prezentovaná v International Journal of Environmental Research and Public Health a potvrdila to, že během americko-britského útoku v roce 2004 byla použita munice, která obsahovala ochuzený uran.

Ze studie vyplývá, že výskyt vrozených vad u novorozenců je 11krát vyšší než běžný průměr v nezasažené části země. V květnu 2010 mělo 15% novorozenců vrozené vady, 14% zemřelo v důsledku samovolných
potratů a 11% dětí se narodilo předčasně.

Příčinou tohoto stavu je dle největší pravděpodobnosti používání bomb, které obsahují ochuzený uran, který způsobuje mnoho kontaminací a je schopen narušit běžný vývoj embrya a plodu. Neodpustíme si srovnání například s válkou ve Vietnamu, kde se jisté oblasti dodnes potýkají s vysokou mírou vrozených a vad a výskytu rakoviny u novorozeňat, což bylo zapříčiněno používáním podobných zbraní, které zamořily tamní prostředí.

To samé se dá hovořit o válce v Kuvajtu, kde i spousta spojeneckých vojáků po návratu umírála na velmi zvláštní příčiny.

Uchuzený uran bývá často "vyroben" z vyhořelého paliva pro jaderné elektrárny, ale ne vždy se získává touto metodou. Depleted uranium je "vyráběn" tak, aby byla snížena škodlivá složka 235U na 0,23 % (ve srovnání s přírodním uranem, v němž se 235U nachází v množství 0,7 %). Izotop 235U je potřebný k tomu, aby bylo možné uran štěpit v jaderných reaktorech.

Radioaktivní odpad z nukleárních zařízení, známý jako DU, je odstraňován z palivových tyčí a skládá se hlavně z izotopů uranu U-238 a U-236 (produkt nukleárního štěpení, který v přírodním stavu neexistuje) a jiných stopových radioaktivních prvků.

Přesto se ale jedná o těžký kov, který má velmi velkou hustotu (oproti olovu 1,7 větší) a jak je známo těžké kovy jsou pro lidský organismus velmi nebezpečné. Snížením radiace se ochuzený uran stává v celku bezpečnou záležitostí, ale pokud se dostane do lidského organismu (např. ve vodě) stává se velmi nebezpečným pro lidské zdraví. Ochuzený uran vyzařuje i alfa záření, které má na lidský organismus také neblahé následky.

Používání ochuzeného uranu je podmíněno jeho snadným získáním a nízkou cenou oproti jiným alternativám např. Wolframu. Mohlo by se zdát, že ochuzený uran není až tak nebezpečný, ale pokud tak relativně malou oblast (město) jako Fallúdža zasáhneme větším množstvím této látky není divu, že následky jsou takové.

V celém Iráckém konfliktu se prý udajně mělo použít něco okolo 2 000 tun zbraní, které obsahovaly ochuzený uran. O používání bílého fosforu ani nemluvě.

Zatímco Pentagon stále tvrdí, že používání ochuzeného uranu je nanejvýš bezpečné a nepředstavuje pro nikoho žádné nebezpečí, američtí vojáci v Iráku byli prý nabádáni, aby se vyhýbali všem místum, kde se zbraně s ochuzeným uranem použily. Jestliže přesto ona místa museli navštívit, neměli tak činit bez použití masek.

 

Velká část zničených vozidel na které byly použity DU zbraně bylo převezeny do USA, kde byla umístěna na místa pro nebezpečný jaderný materiál. Podobná situace byla i v nedaleko vzdáleném Kuvajtu. I zde bylo použito také několik tisíc tun zbraní, které obsahovaly ochuzený uran. Na místech kde byly tyto zbraně použity byl před nedávnem potichoučku odvezen konataminovaný písek. Jednalo se o několik tisíc tun.

Celá tato okupace, je od začátku postavena na nejpodlejších základech jaké mohou být. Důvodem k invazi mělo být údajné disponování zbraněmi hromadného ničení, především chemických zbraní. Po ovládnutí země (které netrvalo moc dlouho) vyšla najevo skutečnost, že režim vedený Saddámem Husajnem nikdy nedisponoval těmito zbraněmi. Přesto nikdo neprotestuje a nepožaduje uvalení sankcí a souzení lídí zodpovědných za tento nesmyslný konflikt.

Konflikt při kterém každý den umírají neviní lidé, kteří nikomu nic neudělali. Celkový počet mrtvých přesáhl již šesti místné číslo. Další miliony jsou vyhnáni ze svých domovů a nuceni žít na útěku. Tisíce dětí jsou odkázáni na život bez rodičů a rodiče zase na život bez svých zavražděných dětí.

Tohle je skutečná tvář operace "Trvala svoboda", která se specializuje na vývoz "demokracie" napříč světem. Celý konflikt, který je od začátku postaven na obrovské lži, kterou celý svět jakoby nevidí, se ale pomalu
a jistě hroutí jako domeček z karet.

Žádné komentáře:

Okomentovat